Україна чекає на кримських абітурієнтів: як вступити на материку

Українські виші готові приймати кримських абітурієнтів на материку. 12 липня стартувала вступна кампанія 2017 року, а в освітніх центрах «Крим-Україна» документи приймають з червня. Кримчани можуть вступити до університету без складання зовнішнього незалежного оцінювання, атестата й навіть паспорта. Міністр освіти й науки України Лілія Гриневич уточнила, що кримських абітурієнтів готові прийняти до вищих навчальних закладів Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей, а також у Львові, Києві, Дніпрі та Харкові. А влада Криму в травні повідомила, що 47% випускників відмовилися складати Єдиний державний іспит.

Начальник сектора переміщених вишів департаменту вищої освіти МОН Світлана Кретович стверджує, що спеціальна програма вступу для кримчан вже довела свою актуальність.

Світлана Кретович

‒ Уся інформація про освітні центри «Крим-Україна» є на сайті Міносвіти ‒ там і телефони, і контактний скайп, працює гаряча лінія. Учора з ТНУ імені Вернадського мені повідомили, що для проходження державної атестації направили вже 50 абітурієнтів з Криму, в КНЕУ імені Гетьмана ‒ приблизно 30. Загальна квота для кримчан у країні ‒ приблизно 2600 місць, тобто більш ніж достатньо. Освітні центри працюватимуть і після завершення вступної кампанії, до 30 вересня. Таким чином абітурієнт з Криму зможе отримати контрактне або бюджетне місце, при наявності такого, за спеціальним погодженням між ВНЗ та Міністерством освіти навіть восени.

До того ж, українська сторона гарантує кримським випускникам безпеку ‒ для них розробили спеціальні механізми збереження анонімності, зазначає Світлана Кретович.

Експерт з питань освіти для жителів окупованих територій Центру громадянської освіти «Альменда» Валентина Потапова говорить про успіхи й недопрацювання української сторони.

Валентина Потапова

‒ У липні з’явився наказ Міністерства освіти, що розширює можливості вступу випускників на підставі вступних іспитів, а не тільки ЗНО. У цей список додали приблизно 30 вишів. Перші підсумки роботи освітніх центрів говорять про те, що кримчани дізналися цю інформацію і поїхали на материк ‒ в деяких вишах спостерігається наплив випускників з півострова. Щоправда, виникли проблеми з рішенням РНБО проводити додаткові перевірки кримчан, у яких немає українського паспорта. Процес може розтягнутися до двох місяців, тобто в абітурієнтів з Криму, яким вже виповнилося 18 років, немає повного пакета документів, немає паспорта. Більш юних, як правило, приймають за свідоцтвом про народження.

Світлана Кретович нагадує, що дипломи, видані російською владою півострова, не визнаються ніде за межами Криму, окрім самої Росії.

Світлана Кретович

‒ До нас навіть звертаються випускники кримських вишів з проханням обміняти їхні документи про вищу освіту на українські. Така процедура підтвердження кваліфікації передбачена торішнім наказом. Для цього потрібно звернутися до українського вишу і отримати відповідний атестат після низки іспитів. Деякі приходять після закінчення двох або трьох курсів кримського університету ‒ їм дають можливість довчитися за українською програмою. 2017 року кількість подібних звернень збільшилася ‒ рахунок йде на сотні. Молоді люди прагнуть отримати саме українські дипломи. Щоправда, точну статистику ми надати не можемо, з огляду на заходи щодо забезпечення анонімності для кримчан.

Євгенія Горюнова

Кримський політолог Євгенія Горюнова робить висновок, що Україна зуміла надати абітурієнтам з півострова кращу альтернативу російській освіті.

‒ За моїми відомостями, у кримські виші стало йти помітно менше випускників, при тому, що відбулося об’єднання кількох закладів у так званий Кримський федеральний університет. Тим часом у самій Росії поступово скасовують всі пільги для абітурієнтів з Криму ‒ за їхніми словами, вступити на бюджет на російському материку практично неможливо. Ціна комерційного навчання ‒ від 200 тисяч рублів за отримання ступеня бакалавра. Українська ж влада цього року зробила по-справжньому дієві зусилля, для того щоб зробити вступ до вишів на материку максимально простим і привабливим для кримчан. Особливо добре, що за пільговою процедурою можна вступати на бюджет у низку навчальних закладів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *