НАБУ за підтримки OECD удосконалює механізм адаптації нових детективів


Детективи, які долучилися до команди Національного антикорупційного бюро України у результаті третьої хвилі конкурсного відбору, впродовж 10-15 липня вдосконалювали знання щодо правових основ досудових розслідувань злочинів, підслідних Бюро. Відповідну тренінгову програму для них підготували детективи Національного бюро у співпраці з Організацією економічного співробітництва та розвитку (OECD).

Тренери, серед яких, окрім детективів НАБУ, були прокури Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, адвокати, судді та слідчі судді, викладали матеріал у формі інтерактивних лекцій. Проте більша частина навчання була практичною та ґрунтувалася на спеціально розробленому кейсі: новопризначені детективи разом із тренерами мали пройти шлях від збору й аналізу фактів, реєстрації кримінального провадження до передачі справи до суду.

Учасники тренінгу у максимально наближеній до реальності ситуації організовували оперативно-розшукові дії (обшуки, допити, повідомлення про підозру), брали участь у судових засіданнях. П’ятиденний навчальний процес відбувався безперервно: детективи відвідували лекції, працювали у групах виконували практичні завдання, не полишаючи місця проведення заходу.

«У перший день тренінгу новопризначені детективи були впевнені, що для роботи в НАБУ достатньо того професійного досвіду, який вони здобули на попередніх місцях роботи. Але з часом вони зрозуміли, що це не так. Хоча правова база єдина для всіх правоохоронних органів, розслідування НАБУ мають специфіку, знати яку має кожен детектив», – зауважив детектив Володимир, як розпочав працювати в Бюро одним із перших. 

Учасники тренінгу відзначають: головна специфіка НАБУ – це відсутність розподілу на оперативні та слідчі підрозділи. На їхню думку, під час тренінгу вони здобули цілісне бачення перебігу розслідування в Бюро, отримали фахові поради експертів, суддів та адвокатів, у тому числі, щодо суперечливих питань судової практики, які чинний Кримінальний процесуальний кодекс чітко не регламентує.                      

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *