Стратегічне партнерство між Україною та Грузією обумовлене спільними викликами і спільними загрозами – Президент




Україна та Грузія мають багаторічні зв’язки, а нині перед обома державами постали однакові виклики. Тож відновлення відносин і встановлення стратегічного партнерства є міцним фундаментом для підтримки, довіри і дружби між двома народами, переконаний Президент Петро Порошенко.

«Загроза для нашої свободи, незалежності і демократії є одна й та сама. І ми нікому не дозволимо диктувати майбутнє нашим великим народам. І це робить нас набагато ближчими, бо українці твердо вірять, як це було й раніше у скрутні часи, – українці можуть розраховувати на братній грузинський народ так само, як братній грузинський народ може розраховувати на тверду підтримку українців! Так було у 2008, так було у 2013, так є і зараз», – сказав Глава держави під час спільної прес-конференції з Президентом Грузії Георгі Маргвелашвілі за результатами двосторонньої зустрічі.

Петро Порошенко зазначив, що практично кожен українець та грузин мають дуже персональні сторінки, які відображають дружбу між народами. Так було і далекі часи Голодомору в Україні, так було в роки Другої світової війни і так є зараз, коли українці відстоюють територіальну цілісність, суверенітет і незалежність своєї держави, наголосив Президент.

«Так само зараз українці схиляють голови в пам’ять про наших грузинських побратимів, які в 2014 році приїхали і записалися до складу Збройних Сил України, бо захищаючи суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, вони були впевнені і були праві, що вони захищають Грузію. Це дуже зворушливо і ці сторінки й складають міцний фундамент нашої дружби і нашого стратегічного партнерства», – наголосив Глава держави.

«І я сердечно дякую за саме такий рівень відносин. Саме вони формують той історичний документ, який ми щойно підписали – Декларацію про встановлення стратегічного партнерства між Україною та Грузією», – додав він, назвавши Декларацію про встановлення стратегічного партнерства між Україною та Грузією найвищою формою довіри між керівництвом держави і найвищою формою довіри між народами.

«Стратегічне партнерство також обумовлене спільними викликами і спільними загрозами. І перемогти ці загрози ми можемо лише коли ми є сильні і об’єднані. І я дуже дякую за це наше партнерство, за систему інститутів і механізмів постійної координації наших дій. В тому числі і в секторі оборони і безпеки», – також підкреслив Президент України.

За словами Петра Порошенка, під час сьогоднішньої зустрічі із Георгі Маргвелашвілі вони обговорили шляхи зміцнення цього партнерства. «Є багато ідей яким чином буде проводитись взаємна підготовка бійців наших Збройних Сил – як на території Грузії, в тому числі наших гірсько-стрілецьких підрозділів, так і на території України, де ми відкриті для того, щоб передати переможний досвід Збройних Сил України у гібридній війні», – зазначив Глава держави. Він також відзначив участь моряків з Грузії у навчаннях Seа Breeze, які відбуваються під егідою НАТО в Чорному морі, в Одесі. «Поруч з американськими, британськими, норвезькими, румунськими, турецькими, бельгійськими та іншими моряками були моряки Грузії. Які демонструють, що наше партнерство є надзвичайно міцне в тому числі і в оборонній сфері», – переконаний він.

Президент Грузії назвав візит Президента України на його батьківщину історичним. «Це людина, яка керує українським народом у боротьбі за свою свободу. Для нас найбільша цінність — наша свобода», – сказав Георгі Маргвелашвілі..

Від подякував Петру Порошенку за Державний візит та назвав важливим стимулом з відновлення стосунків між українським та грузинським народами. «Ви перебуваєте на полі бою. Ви побачили те, що побачила Грузія в 90-х, в 2008 році — політику Російської Федерації, яка приносить дестабілізацію і роз’єднує нації. Грузія Вистояла, хоча і втратила два регіони. Зараз те саме відбувається з Вашою країною, тому нам потрібна активізація співпраці», – переконаний Президент Грузії.

ф

Державний візит Президента до Грузії

18 липня 2017 року – 10:31
















































































































































































ф

Державний візит Президента до Грузії

18 липня 2017 року – 10:31





















































































































Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *