Україна та Грузія мають широкий порядок денний двосторонніх відносин – Глава держави




Під час сьогоднішніх переговорів Україна та Грузія обговорили широкий порядок денний наших питань двосторонньої взаємодії, повідомив Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ у Тбілісі.

Зокрема, йдеться про координацію в міжнародних організаціях, починаючи від Ради безпеки ООН, Генеральної Асамблеї. «Ми демонструємо унікальний рівень взаємодії в тому числі і в прийнятті історичних документів Генасамблеї ООН і ради безпеки», – наголосив Петро Порошенко, підкресливши важливість продовження санкцій проти агресора до повного виконання Мінських домовленостей.

«У нас схожі проблеми — у Грузії Абхазія і Південна Осетія, в Україні — це Крим і окремі райони Донбасу. Тому нам необхідно активізувати співпрацю в ООН, насамперед в Раді Безпеки», – додав він, відповідаючи на запитання журналістів. Президент також зазначив, що керівництво Молдови, Грузії та України проводить спільні скоординовані дії на міжнародній арені для протидії російській агресії і звільнення своїх окупованих територій.

Крім того учасники зустрічей у Тбілісі домовились про активнішу співпрацю під час головування Грузії в ГУАМ і України в Організації чорноморського співробітництва.

За словами Президента, значну частину часу було присвячено Європейському Союзу і НАТО та координації дій України і Грузії в європейській і євроатлантичній інтеграції. «Перший етап укладення Угоди про асоціацію, її ратифікацію, започаткування вільної та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, запровадження безвізового режиму для громадян України і Грузії ми були поруч, разом. Впевнений в тому, що це є перший етап реалізації політики Східного партнерства. І зараз ми спільно, разом з нашими партнерами з Молдови, європейськими партнерами будемо формувати другий етап порядку денного Східного партнерства», – повідомив Петро Порошенко.

Чільне місце у порядку денному посідає і питання відновлення дискусії по відновленню плану дій щодо членства в НАТО, яке дуже важливе у контексті «забезпечення безпеки як Грузії, так і України», також підкреслив Глава держави.

Питання активізації економічного партнерства також було одним із ключових під час зустрічі, підкреслив Президент. За його словами йшлося про усунення будь-яких бар’єрів, координації тарифів, в тому числі на залізничні, паромні перевезення, поглиблення зони вільної торгівлі. На переконання Петра Порошенка у цьому контексті Україна та Грузія мають зробити все задля реалізації потенціалу двостороннього співробітництва.

«Думаю, що інвестиційний круглий стіл в Батумі і українсько-грузинський бізнес-форум в Тбілісі, які будуть проведені в рамках мого візиту, нададуть новий поштовх в розвитку наших бізнес відносин», – сказав Президент зазначивши, що під час зустрічі з керівництвом грузинського Уряду обговорюватимуться кроки, які мають сприяти розширенню економічного співробітництва.

«Впевнений, що набуття чинності Міжурядової угоди про організацію прямого міжнародного залізнично-паромного сполучення через порти України і Грузії, яке набуло сили 20 квітня поточного року, також позитивно вплине на формування умов наших економічних відносин і паромних перевезень в Чорному морі. Ми також впевнені, що українські підприємства готові і здатні здійснити свій внесок у реалізацію важливих інфраструктурних проектів», – зазначив Петро Порошенко. Великий потенціал, на переконання Президента, має і угода про співробітництво між Аджарією і Одеською областю, підписання якої відбудеться завтра у Батумі.

Україна також зацікавлена в розширенні співпраці з Грузією в галузі освіти. Це особливо важливо зараз, коли розроблено реформування цієї галузі нашої держави. «Грузинський досвід нам надзвичайно корисний для того, щоб використати ті позитивні моменти, які ми будемо мати в освітній системі», – додав Президент.

Петро Порошенко Подякував Президенту Грузії за запрошення до Тбілісі та відверту розмову і запросив Георгі Маргвелашвілі відвідати Україну з візитом. «Впевнений, що зараз ми маємо інтенсифікувати наші візити», – додав він.

 

ф

Державний візит Президента до Грузії

18 липня 2017 року – 10:31











































































































































































































ф

Державний візит Президента до Грузії

18 липня 2017 року – 10:31







































































































































Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *