Сміття, шахраї та нервування: на що скаржаться кримські туристи

Курортний сезон у Криму ‒ в розпалі. Багато кримчан і гостей півострова вже встигли провести відпустку на узбережжі й залишити відгуки на форумах і в соцмережах. Крим.Реалії вирішили з’ясувати, на що цього року скаржаться кримські туристи, чи стає півострів комфортнішим для відпочинку і які основні тенденції курортного сезону-2017.

Минулого року скарги відпочивальників почали вивчати в Міністерстві курортів і туризму підконтрольного Росії уряду Криму. Тут для цього створили спеціальну телефонну лінію «Важливий Крим», куди туристам пропонували телефонувати в разі виникнення проблем.

Всього за п’ять місяців 2016 року на телефонну лінію надійшло понад 4,7 тисячі дзвінків з 76 регіонів сусідньої Росії, повідомили у відомстві. В основному скарги минулого курортного сезону стосувалися місць розміщення, пляжів і сміття.

«Люди дізнавалися, де вони можуть ще відпочити, хтось дізнавався ціни, когось не влаштовував кондиціонер або номер. На другому місці ‒ питання логістики. На третьому місці ‒ консультації, які в більшості були пов’язані з культурно-пізнавальним туризмом. Звичайно, проблемні питання, яких ми не приховували, були пов’язані з пляжами, зі сміттям», ‒ говорив тепер уже екс-міністр курортів і туризму підконтрольного Росії уряду Криму Сергій Стрельбицький.

У той же час, за спостереженнями Крим.Реалії, перелік скарг тих, хто провів свою торішню відпустку на півострові, був ширшим і різноманітнішим.

В цьому році ми знову вивчили відгуки кримчан і гостей півострова про відпочинок у Криму. Як виявилося, список «курортних» проблем збільшився.

Затримки авіарейсів

Про складнощі кримської логістики російські туристи говорять з 2014 року. Однак якщо минулого року вони в основному скаржилися на високу вартість перельотів на півострів з віддалених регіонів сусідньої Росії, то 2017-го проблеми полягають у порушенні графіків авіарейсів у кримському напрямку.

«Пощастило» розділити долю пасажирів, які вирушають з Міжнародного аеропорту «Шереметьєво» до Криму. Відпустка більшості з них була затьмарена затримкою рейсу, байдужим ставленням перевізника PegasFly. Замість 12 липня, вилетіли 13. Можна багато говорити про дорожнечу на ПБК, невідповідність ціни і якості, але авіатори теж роблять внесок у формування негативного іміджу. Пасажирів, а багато хто був з дітьми, ганяли за ваучерами (харчування). У кафе ці папірці не приймали. Нервування, відсутність інформації та координації. Виявляється, це не вперше. Скарг у соцмережах предостатньо», ‒ написав у Facebook керівник сімферопольського філії російського видавничого дому «Комсомольськая правда» Рустам Корсовецький.

Росіяни не вперше скаржаться на послуги цієї авіакомпанії. Про багатогодинні затримки рейсу з Москви до Сімферополя на початку липня писав у соцмережах росіянин Олександр Старков, який летів до Криму на форум. «Разом з компанією експертів форуму «Таврида» стали заручниками аеропорту Шереметьєво. Наш 133-й рейс Москва-Сімферополь, що виконується компаніями Північний вітер і Рegas Fly, має вилетіти о 21.55 2 липня. Але фактично не вилетів. Перевізник кожні дві години переносить виліт на дві години. І це триває вже півдоби. Пегасівці пропонують всім забрати свій багаж. Народ розділився на два табори: одні забирають багаж і намагаються полетіти за всяку ціну, наплювавши на втрачені гроші, аби не згоріли путівки. Інші вже готові перекривати входи в аеропорт і писати в прокуратуру», ‒ стверджував він.

Затори і водії-лихачі

Після затримок авіарейсів наступним випробуванням для курортників, яким все ж таки вдалося дістатися до півострова, можуть стати кримські дороги. Російські туристи й кримчани повідомляють про затори й порушення водіями правил дорожнього руху.

«Дорогу від Керчі зробили, минулими роками мало колеса не втрачав у ямах, тепер можна спокійно їхати. Але є проблема ‒ почали будувати (трасу ‒ КР) «Тавриду», до Феодосії постійні обмеження 50 (кілометрів на годину ‒ КР). КоАП шанують тільки фури й будівельні вантажівки, усі інші нахабно порушують (швидкісний режим і обгони). Поки їхав, мене всі обганяли», ‒ описав у червні свої спостереження на профільному форумі користувач з російського міста Орел Олег Верховець.

Відпочивальники повідомляють і про проблеми на євпаторійській трасі. Кримчани і гості півострова скаржаться на пробки в напрямку курортного регіону, через які час, проведений в дорозі, значно збільшується.

Кримські туристи скаржаться на затори на євпаторійській трасі

Сміття

Проблема засміченості кримських курортів, що звучала минулого року, залишається актуальною й тепер. Наприклад, у Євпаторії туристи сфотографували сміття на місцевих вулицях і виклали знімок у соцмережу.

У Євпаторії туристи фотографують сміття

Окрім того, кримчани пишуть і про сміття на горі Ай-Петрі. «Їздив Кримом ‒ як у нас красиво!!! Але була неприємна ситуація, коли на горі Ай-Петрі подивився вниз… а там сміття! Та невже важко підвезти сміття до урни, чи руки відсохнуть?!» ‒ обурюється у Facebook Олександр Лупашко з Сімферополя.

Проблема сміття актуальна і для «диких пляжів» Криму. «Накипіло!!! Чи залишилися в Криму нормальні чисті дикі пляжі?! Все або забудоване, або загиджене! Як штрафи вводити за парковку на пляжі, так це так, а як відправити бригаду прибрати там сміття ‒ фіг!» ‒ пише кримчанка Вета Алімова.

Несмачна їжа в кафе

Відносно якості їжі в кафе в курортних регіонах Криму думки у відпочивальників розходяться. Нещодавно кримський блогер Олена Бардівська досліджувала місця громадського харчування на набережній Алушти, у одному з яких випила молочний коктейль. «Молочний коктейль дуже відстійний. Якесь молоко з топінгом просто без морозива», ‒ поділилася Бардівська своїми враженнями.

До того ж, вона звернула увагу на те, що алуштинська набережна покрита залишками жуйки. «Ці жуйкоплюї, чесно кажучи, дратують. Люди, ну не випльовуйте ви жуйки собі під ноги!», ‒ закликала блогер.

А ось російський блогер Ян Ларос з Санкт-Петербурга, навпаки, відгукується про їжу в південнобережних кафе із задоволенням, особливо про чебуреки. Правда, їв він їх не в Алушті, а в Ялті.

Море під забороною

Згідно з розпорядженням підконтрольного Росії Мінекології Криму, кримчанам і гостям півострова заборонено їздити на автомобілях або паркуватися ближче, ніж в п’ятистах метрах від моря, якщо під’їзди до нього не обладнані твердим покриттям.

Ситуація ускладнюється тим, що офіційних парковок в прибережних районах півострова вкрай мало, тому нововведеннями кримської влади незадоволені як туристи, так і місцеві жителі.

«Ви були в Феодосії? Повз «Золотий пляж» проїжджали? Де там людям купатися? 20 кілометрів пляжної території, асфальт йде на відстані 50 метрів. І що тепер робити, море переносити?» ‒ скаржився Крим.Реалії кримський турист.

Автотуристи в Рибачому, травень 2016 року

Шахраї

З початком нинішнього курортного сезону в Криму невідомі почали збирати з відпочивальників «курортний збір» в розмірі 100 рублів. Про скарги від туристів повідомив російським ЗМІ голова комітету санаторно-курортного комплексу і туризму підконтрольного Росії кримського парламенту Олексій Черняк. «Шановні гості півострова, ні в якому разі нікому нічого не платіть, незважаючи ні на які посвідчення й папери», ‒ закликав він.

Черняк нагадав, що законопроект, яким передбачається стягувати в Криму плату з туристів, був затверджений Держдумою Росії 14 липня. Але документ передбачає запровадження плати за користування курортною інфраструктурою лише з 2018 року.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *