У Краматорську розглянули напрямки підвищення зайнятості населення

У Краматорську пройшло засідання круглого столу на тему «Врегулювання ситуації на ринку праці регіону шляхом створення нових робочих місць, сприяння розвитку малого та середнього бізнесу: досвід і перспективи», в якому взяли участь голова Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський, директор Донецького обласного центру зайнятості Валентина Рибалко, керівники структурних підрозділів ОДА, представники міст та районів області, підприємці та представники міжнародних організацій. Головною темою круглого столу став пошук шляхів збільшення кількості робочих місць, розвиток малих та середніх підприємств, а відтак подолання безробіття.

Валентина Рибалко заявила, що лише підвищення рівня зайнятості та економічної активності населення є індикатором сталого розвитку будь-якого регіону. За її словами, економічно активне населення є запорукою відновлення економіки та розвитку області. Очільник області підкреслив, що обласна адміністрація взяла курс на розвиток малого та середнього бізнесу. Павло Жебрівський зазначив, що малі підприємства – це стала конструкція, яка простіше переживає кризи та катаклізми, тому місцева влада має сприяти їх створення а розвитку.

Голова Донецької ОДА заявив, що програма «Український донецький куркуль» поступово набирає оберти, до неї долучається все більше людей, які хочуть створити власний бізнес. Перші дві групи майбутніх підприємців вже пройшли конкурсний відбір, проте Павло Жебрівський наголосив, що справжнім попитом грантова програма почне користуватись після того, як перші підприємці покажуть позитивний результат своєї роботи. Також Павло Жебрівський зазначив, що зараз Донеччина потребує значного розширення сфери послуг.

«Наголошую, що майбутні куркулі мають звернути величезну увагу на сферу послуг. Для Донеччини дуже актуальне створення компаній, які б обслуговували ОСББ, надавали інші різноманітні послуги, адже ця ніша у економіці області досі не заповнена належним чином. Перукарні, хімчистки, компанії з обслуговування електромереж та систем водопостачання, аутсорсингові компанії – це те, чого катастрофічно не вистачає. Розвинені країни значною мірою формують ВВП за рахунок сфери послуг, яка у нас тільки починає розвиватись», – заявив очільник області.

Міський голова міста Покровськ Руслан Требушкін зазначив, що місто долучилось до програми «Український донецький куркуль», для співфінансування якої місто виділило 3 млн гривень. Він зауважив, що програма дозволяє людям, які мають бажання, але не мають достатньо коштів, реалізувати свої бізнес-ідеї та створити нові робочі місця. Він зауважив, що програма приваблива тим, що кошти, які громада витрачає на створення бізнесу,  з часом повертаються до бюджету громади у вигляді податків.

Також під час круглого столу очільник області заявив, що зараз ведуться переговори щодо використання моделі програми «Український донецький куркуль» у всіх областях України.

Окремо Павло Жебрівський звернув увагу на реалізацію проекту індустріальних парків. За його словами, робота над амбітним проектом також ведеться у посиленому режимі.

«Є суттєві досягнення зі створення індустріального парку у Лимані, підприємці вже дають позитивні відгуки. Маріуполь та деякі інші міста також готові до провадження індустріальних парків. Дуже хочеться, аби найближчим часом до проекту долучилась Костянтинівка. Міста отримають нові робочі місця, мають залучати новітні технології. Кожна площадка має об’єднувати 200-300 різноманітних підприємств. Це дуже цікава модель, яку вже давно та ефективно використовують у всьому світі», – наголосив Павло Жебрівський.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *