Бійцівські груші та макети зброї: що закуповують для кримських «ополченців»

За допомогу в захопленні півострова російськими силами в 2014 році підконтрольна Росії місцева влада віддячила кримським «ополченцям» всілякими благами, включаючи бізнес і забезпечення бюджетними замовленнями. При цьому основний склад «ополченців» тепер працевлаштований у державній структурі, заснованій Радою міністрів, і утримується за рахунок місцевого бюджету. Крим.Реалії з’ясували, що ця «армія Аксьонова» щорічно обходиться платникам податків в мільйони рублів.

Тих, хто під час «кримської весни» патрулював вулиці кримських міст у пошуках міфічних «бандерівців», незаконно обшукував перехожих, бив журналістів і викрадав активістів, потім взяли на держслужбу. У 2014 році для працевлаштування кримських «ополченців» створили державну казенну установу, яка була віднесена до відання Служби з мобілізаційної підготовки та цивільної оборони Криму. Згідно з постановою підконтрольного Росії Радміну, командиру полку «ополчення» призначався оклад в розмірі 27 тисяч рублів, коменданту ‒ 22 тисячі рублів, старшому інспектору ‒ 16 тисяч тощо. У документі мовиться, що до окладу належать виплати стимулювального та компенсаційного характеру (як мінімум половина окладу), а також доплати за понаднормову роботу.

Наразі бійці «кримської самооборони» зараховані до складу державної казенної установи «Кримський республіканський штаб народного ополчення ‒ народної дружини Республіки Крим», заснованої Радою міністрів. Основним профілем підприємства в російському реєстрі значиться діяльність, пов’язана із забезпеченням воєнної безпеки. Також штаб надає приватні охоронні послуги і забезпечує громадський порядок.

Крим.Реалії вивчили публічні закупівлі цього підприємства і з’ясували, що цього року на потреби штабу «ополченців» вже витратили понад 3 мільйони рублів. Окрім того, на цей момент підприємством оголошений тендер на суму 56,3 мільйона рублів. За ці кошти планується відремонтувати об’єкти в захопленому в 2014 році українському військовому містечку на вулиці Інге, 46-а в Сімферополі, яке віддали в користування «армії Аксьонова».

КПП з вартовою вишкою

Згідно з умовами тендеру, за 56,3 мільйона рублів необхідно провести капітальний ремонт приміщень №15 і 16 військового містечка в Сімферополі, а також упорядкувати його.

У кримському штабі «ополченців» готуються ремонтувати адмінбудинок і казарму в Сімферополі

Як зазначено в тендерній документації, йдеться про адміністративну будівлю і казарму. В них планується замінити дерев’яні перегородки на газобетонні, замінити підлогу, мийки, умивальники, унітази та душові прилади, відремонтувати склад, облаштувати контрольно-пропускний пункт з пристроєм системи охоронного телебачення і пожежної сигналізації, а також вартову вежу.

Таким чином, у Сімферополі хочуть створити повноцінний об’єкт спостереження і фіксації за тим, що відбувається на вулицях. Хоча не менш цікаво й те, що відбувається всередині штабу цього формування.

Автомат Калашникова як навчальний посібник

Судячи зі закупівель штабу «ополченців», на Інге, 46-а готують професійних бійців. У червні штаб закупив 10 штук масогабаритних макетів автомата Калашникова ММГ-АК 103 на суму 172,4 тисячі рублів.

Кримський штаб «ополченців» купив макети автомата Калашникова на 172,4 тисячі рублів

Як зазначено в тендерній документації, макети призначені для використання як технологічного зразка ‒ імітатора, навчального посібника. «Пристрій автомата дозволяє робити включення-виключення запобіжника, зведення і спуск ударно-спускового механізму, переведення приклада в похідне положення і назад, неповне розбирання і складання відповідно до інструкції зі стрілецької справи. Неповне розбирання: відділення магазину, виймається пенал з приналежністю, відділення шомпола, відділення кришки ствольної коробки, відділення поворотного механізму, відділення макету рами затвора, відділення газової трубки», ‒ йдеться в документації.

Кримська «самооборона» на мітингу в Сімферополі, 23 лютого 2015 року

Ще одна вимога до предмету закупівлі ‒ супровід сертифікатом відповідності Держстандарту Росії.

Постачальником таких макетів визначене російське ТОВ «Меркурій-С».

Пістолет, боксерські мішки, гантелі

Це не перші закупівлі макетів зброї для навчання кримських «ополченців». У серпні минулого року штабом були закуплені макети пістолета і ножа для навчання прийомам самооборони і роззброєння. Разом з ними був закуплений різноманітний інвентар для бойових тренувань на загальну суму 442,4 тисячі рублів.

Кримський штаб «ополченців» закупив інвентар для бойових тренувань на 442,4 тисячі рублів

У тендерній документації зазначено 31 найменування спортивного і бійцівського приладдя. Серед них два боксерських мішки вагою від 51 до 80 кілограмів, наповнені тирсою, ‒ для відпрацювання ударів руками і ногами, пневматична боксерська груша на розтяжках вагою до 2 кілограмів ‒ для відпрацювання ударів руками. Також закуплена сталева розбірна гантеля не менше 42,5 кілограмів, гиря 16 кілограмів, гриф для штанги від 125 кілограмів і диски від 5 до 50 кілограмів, велика і мала лапи для занять боксом, тренувальний шолом і захисний жилет для занять різними видами єдиноборств.

«Армія Росії»

Кримські «ополченці» планують закупити спецодяг на 1,7 мільйона рублів. Найближчим часом буде визначений переможець конкурсних торгів. Відповідно до тендерної документації, планується закупити 478 чоловічих костюмів кольору «пісок», футболок та головних уборів кепі. Цікава деталь: в нинішньому замовленні відсутня вимога нашивати на футболки емблему «Армія Росії». У торішній закупівлі така вимога була.

Форма кримського «ополченця», червень 2015 року

У 2016 році «ополченцям» закуповували 500 найменувань річного спецодягу. Його постачало ТОВ «Торгово-виробниче підприємство «Техноформ» з російського Ростова-на-Дону.

Мільйон на запчастини і канцтовари

У червні в штабі закупили автомобільних шин і запчастин на понад 700 тисяч рублів. Ще 400 тисяч рублів витратили на канцелярське приладдя. Їхнім постачальником визначене сімферопольське ТОВ «Торговий дім «Статум».

Канцтовари кримському штабу «ополчення» постачає фірма сімферопольського депутата Ігоря Волобуєва

За інформацією російської податкової служби, підприємство належить сімферопольському бізнесмену, колишньому депутату міськради від Партії регіонів Ігорю Волобуєву. Після російської анексії Криму на виборах до місцевих рад у 2014 році Волобуєв знову пройшов до парламенту, але вже від «Единой России». Паралельно він очолює регіональне відділення «Асоціації молодих підприємців Росії».

Найближчим часом штаб кримських «ополченців» готується закупити паливно-мастильних матеріалів на 2,1 мільйона рублів і витратити 730 тисяч рублів на послуги техобслуговування і ремонту техніки.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *