«Ми маємо переформатувати ПТУ», – Павло Жебрівський

Під час круглого столу «Врегулювання ситуації на ринку праці регіону шляхом створення нових робочих місць, сприяння розвитку малого та середнього бізнесу: досвід і перспективи» голова Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський заявив, що на Донеччині має пройти велика реформа системи освіти для того, щоб випускати на ринок спеціалістів за професіями, які користуються широким попитом.

«Нам потрібно вивчити ринок праці, знати, хто саме потрібен бізнесу. Дуже часто навчальні заклади випускають людей з вищою освітою, які потім не можуть знайти роботу за спеціальністю. В той же час, нам не вистачає токарів, слюсарів, плиточників, каменярів, інших технічних спеціалістів. Ми переформатуємо ПТУ для того, щоб вони випускали спеціалістів тих професій, на які є попит на ринку праці», – заявив Павло Жебрівський.

За його словами, сучасні професійно-технічні навчальні заклади не виконують свою функцію. Очільник області вважає, що ПТУ мають випускати висококваліфікованих робітників, які потрібні будь-якому підприємству. При цьому основним мотивом для вступу до ПТУ серед випускників має бути не традиційна «престижність» робітничих професій, а висока заробітна плата. Павло Жебрівський зазначив, що за умов високоякісного навчання молоді робітники зможуть отримувати заробітну плату до 25 тисяч гривень спираючись на знання та навики, отримані у професійно-технічних училищах.

«Хоча освіта має вирішити проблеми сьогодення, не варто забувати і про майбутнє. Донеччина потребує створення кластеру ІТ-спеціалістів. Вони користуються попитом як в Україні, так і за кордоном, при цьому попит, як і оплата їх праці, постійно збільшується. Зараз ми говоримо про те, що ІТ-освітою потрібно починати займатись ще зі школи, а коледжі мають впроваджувати спеціальності, пов’язані з комп’ютерними технологіями», – заявив Павло Жебрівський.

Директор Донецького обласного центру зайнятості Валентина Рибалко повідомила, що цього року посилилась співпраця між Службою зайнятості та Донецьким національним університетом ім. Василя Стуса з перепідготовки працівників та отримання ними нових спеціальностей.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *