Черги на адмінкордоні з Кримом: тенденція чи боротьба за туристів?

З початком курортного сезону на адмінкордоні з Кримом поновилися автомобільні черги. Українські прикордонники та громадські активісти періодично фіксують скупчення декількох десятків автомобілів на в’їзді до Криму, які годинами чекають проходження пропускних операцій під відкритим небом і палючим сонцем. Така ситуація з 2014 року спостерігається щороку. Але цього року, окрім взаємних звинувачень українських і російських прикордонників, ситуація супроводжується політичними заявами по обидві сторони перешийка. Хто і навіщо створює черги на адмінкордоні з півостровом, з’ясовували Крим.Реалії.

Скупчення автомобілів на адмінкордоні з Кримом в основному пов’язують з традиційним збільшенням кількості транспорту в напрямку півострова влітку. Додаткове навантаження лягає і на українські, і на російські пункти пропуску. Однак цього року російські ЗМІ угледіли в цій ситуації наміри української влади не пускати на півострів туристів з материка. Ця інформаційна хвиля розганяється підконтрольними Росії кримськими чиновниками і політиками.

«Туристична блокада»

У низці російських ЗМІ нещодавно з’явилися публікації з заголовками «Україна не пускає своїх туристів до Криму», «Київ намагається перешкодити поїздкам українських туристів до Криму» тощо. У кожній з них черги на адмінкордоні пояснюються небажанням української влади пропускати на півострів відпочивальників з материка. У кожному матеріалі такі меседжі озвучують одні й ті самі люди ‒ голова Держкомнацу підконтрольного Росії уряду Криму Заур Смирнов і голова комітету з санаторно-курортного комплексу і туризму підконтрольного Росії парламенту Криму Олексій Черняк.

Черняк ще на початку червня говорив, що українська влада «намагається не пускати своїх громадян до Криму щоліта». Ця заява потім була спростована спікером Державної прикордонної служби України Олегом Слободяном.

«Ця інформація (про спроби української влади не пускати громадян до Криму ‒ КР) не відповідає дійсності. У нас немає жодних обмежень для громадян України, якщо вони не мали проблем із законом і не є співробітниками російських спецслужб. Ми не фільтруємо на адмінкордоні людей на туристів і нетуристів, не розвертаємо назад тих, хто, ймовірно, їде відпочивати», ‒ наголосив Слободян в ефірі Радіо Крим.Реалії.

Проте слова Черняка продовжують тиражувати російські ЗМІ без згадки спростування спікера Держприкордонслужби України. А нещодавно до цієї теми приєднався Заур Смирнов, який повідомив про «туристичну блокаду» Криму українською владою.

Цей меседж теж активно поширюють російські ЗМІ.

Хто винний?

Російські прикордонники зазвичай не коментують факти черг на адмінкордоні з Кримом. Але цього разу зробили виняток. У російських ЗМІ з’явилася заява створеного на адмінкордоні з півостровом прикордонного управління ФСБ Росії, в якому мовиться, що українські служби «з невідомих причин» перешкоджають відпочивальникам, які прямують до Криму.

Олег Слободян

У Держприкордонслужбі України, у свою чергу, це заперечують і звинувачують в ситуації повільність російських прикордонників, через що на пунктах пропуску створюються штучні черги. «Це скупчення транспорту виникає через те, що представники окупаційних служб дуже повільно оформляють автотранспорт. Вони самі писали на своїх сайтах, що оформляють в межах від чотирьох автомобілів на годину. Зараз дещо тенденція змінилася: вони стали оформляти до 10 автомобілів на годину. Але ця активізація відбувається тільки в момент приїзду знімальних груп російських телеканалів. Тобто ці черги створюються штучно. Зрозуміло, чим повільніше оформляють транспортні засоби на тій стороні, тим більші скупчення відбуваються. Цю стійку тенденцію ми відстежуємо з травня», ‒ каже Слободян.

Говорячи про пасажиропотік у напрямку півострова, російські та українські прикордонники озвучують інформацію, що суперечить одна одній. У Держприкордонслужбі України стверджують, що пасажиропотік з материка на півострів за останні три роки значно скоротився. За повідомленнями відомства, в червні 2015 року адмінкордон із Кримом перетнули понад 315 тисяч осіб, у червні 2016 року ‒ понад 192 тисячі, а в червні 2017 року ‒ лише близько 180 тисяч осіб. «Якщо порівняти динаміку двох тижнів липня 2016 року із двома тижнями липня 2017 року, це зниження пасажиропотоку на 13% і зниження транспортного потоку на 27%. Це стійка тенденція до зниження з року в рік», ‒ зазначають у відомстві.

Російські прикордонники, у свою чергу, стверджують, що пасажиропотік з материкової частини України в напрямку півострова, навпаки, збільшився. Але свою статистику не наводять.

«Вся дорога заповнена людьми»

У той же час, за спостереженнями Кримської правозахисної групи, що моніторить ситуацію на українських пунктах пропуску, на цей момент на адмінкордоні з півостровом нічого екстраординарного не відбувається. Але зрозуміти, хто саме створює там черги, складно, оскільки люди, які перетинають адмінкордон, скаржаться і на українські, і на російські служби.

Ольга Скрипник

«З приводу причин черг люди розповідають нам різні історії. Одні повідомляють, що на російських пунктах пропуску прикордонники ведуть чоловіків на додаткові опитування, і це займає час. Інші повідомляють і про затримки на українських пунктах пропуску. Наприклад, якщо адмінкордон перетинає група людей і українські прикордонники складають адмінпротокол щодо когось із них, вся група змушена чекати. Тобто затримки руху можуть виникнути на обох сторонах», ‒ розповіла Крим.Реалії координатор КПГ Ольга Скрипник.

У соцмережах люди, які нещодавно перетинали адмінкордон з півостровом, стверджують, що на українській стороні пропускні операції проводяться швидше, ніж на російській, незважаючи на меншу кількість робочих вікон. «Російська сторона. Спочатку черга на перевірку документів. Потім черга на огляд речей. На українській швидше, враховуючи, що там лише одне вікно. Потім друге відкрили. Але все одно народу повно. Вся дорога між українським і російським кордоном заповнена людьми», ‒ описує ситуацію очевидиця.

У соцмережах люди описують ситуацію на адмінкордоні з Кримом

За словами Ольги Скрипник, черги на адмінкордоні з Кримом є «звичайною тенденцією», оскільки в літні місяці щорічно збільшується пасажиропотік в напрямку півострова. І цього року ситуація нічим не відрізняється від попередніх років, тому навряд чи варто говорити про додаткові перешкоди для тих, хто їде на Крим.

Дві сторони «медалі»

Водночас черги на адмінкордоні з півостровом стали предметом політичних заяв з обох боків перешийка.

Дмитро Тимчук

Народний депутат України Дмитро Тимчук бачить у цьому боротьбу російської влади за українських туристів в умовах провального сезону в Криму. «Ні брехня російських пропагандистів, ні маніпуляції російських прикордонників, які провокують черги на КПВВ, вже не допомагають приховати той факт, що потік людей до Криму скоротився. Місцеві жителі починають відкрито нарікати, і це невдоволення просочується крізь ці інформаційні бар’єри. Кримчан особливо «радує» те, що за п’ять місяців 2017 року (тобто ще до високого сезону) кількість російських туристів у Туреччині вже склала 608 тисяч осіб, або 21% від усіх іноземців (!), які відвідали цю країну. <…> Любити Крим жителі Росії вважають за краще з Анатолійського або Егейського узбережжя», ‒ стверджує нардеп.

У свою чергу, підконтрольні Росії кримські чиновники вбачають у чергах на адмінкордоні з Кримом небажання української влади визнавати, що жителі материкової частини України відпочивають на півострові.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *