Під головуванням Генерального прокурора Юрія Луценка відбулася оперативна нарада із прокурорами областей у м. Дніпро

У п’ятницю, 21 липня 2017 року, в м. Дніпро відбулася нарада під головуванням Генерального прокурора Юрія Луценка. Участь у заході взяли перший заступник Генерального прокурора Дмитро Сторожук, керівники структурних підрозділів Генеральної прокуратури України, а також прокурори Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Полтавської, Сумської та Харківської областей.

Під час наради були обговорені питання, зокрема щодо стану у вказаних регіонах криміногенної ситуації.

Так, за словами Генерального прокурора України, загалом по державі спостерігаються позитивні тенденції щодо покращення криміногенної ситуації. «Кількість облікованих кримінальних правопорушень в Україні зменшилася на 14% і становить понад 317 тисяч», – заявив Юрій Луценко. «Також в Україні спостерігається зменшення кількості вчинених особливо тяжких злочинів на 15%», – зазначив він.

За його словами, на чверть, тобто майже на 10 тисяч, знизилася кількість злочинів проти життя та здоров'я, зокрема на 20% – умисних вбивств, насамперед у Донецькій області. На 15% зменшилася кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень щодо вчинення тяжких тілесних ушкоджень, на 44 тисячі – проти власності, три чверті з яких крадіжки.

Разом з тим майже на третину зменшилася кількість облікованих грабежів, До суду направлено майже 3 тисячі обвинувальних актів у цій категорії злочинів. Також на чверть зменшилася кількість облікованих розбійних нападів – до суду направлено понад 800 таких обвинувальних актів. На 18% – кількість облікованих порушень правил безпеки руху або експлуатації транспорту – на розгляд суду направлено 2753 обвинувальні акти про злочини зазначеної категорії.

Активізована робота оперативних підрозділів з припинення незаконного обігу наркотичних засобів. У більшості регіонів держави покращилася робота з викриття збуту наркотичних засобів. До суду направлено понад півтисячі обвинувальних актів. Проте ще й досі наявні численні випадки нереєстрації фактів збуту. «Збут – ключ у боротьбі з наркоторгівлею», – наголосив Юрій Луценко і попередив про персональну відповідальність тих процесуальних керівників, які закривають на це очі.

Водночас, Генпрокурор зазначив, що на третину збільшився рівень рецидивної злочинності.

Говорячи про роботу органів прокуратури, Генеральним прокурором було відзначено безвідповідальність деяких прокурорів на доручених їм напрямках роботи. Зокрема, за його словами, спостерігається ганебна практика порушення розумних строків слідства, укриття від обліку злочинів, не реєстрування фактів явних злочинів. І ситуація змінюється лише після перевірки з ГПУ.

В ході наради Генеральним прокурором України була озвучена інформація щодо ряду проблемних питань, у тому числі щодо неправильної кваліфікації, зокрема для злочинів майнового характеру, коли безпідставно перекваліфіковуються крадіжки на самоуправство; викривлення даних з метою покращення статистичної звітності; порушення розумних строків розслідування; незаконного закриття проваджень тощо. Окрема увага була приділена злочинам, які мали наслідком привласнення бюджетних коштів.
Юрій Луценко також наголосив на неприпустимості тиску на бізнес через кримінальне судочинство і звернувся до усіх присутніх з вимогою по кожній справі, яку відкрито проти представників бізнесу і закрито за відсутності складу злочину, надсилати письмове вибачення, в разі не підтвердження фактів вчинення кримінального правопорушення: «Тут немає нічого ганебного», – сказав він.

Разом з тим, Юрій Луценко відзначив позитивні результати у сфері боротьби із кримінальною корупцією. Так, прокуратурою розслідувано та направлено до суду понад 40% обвинувальних актів про корупційні злочини від загального масиву в державі. Він наголосив на позитивних напрацюваннях слідчих підрозділів прокуратур ряду областей.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *