Вільна туристична зона: чи допоможе Севастополю відмова від курортного збору?

Державна дума Росії 19 липня ухвалила в третьому читанні закон про запровадження курортного збору в Краснодарському, Алтайському і Ставропольському краях, а також в анексованому Криму. Проте влада Севастополя відмовилася брати участь в експерименті із запровадження «податку на відпочинок». Чи позначиться рішення чиновників на курортному кліматі регіону ‒ з’ясовував кореспондент Крим.Реалії.

Згідно з положеннями закону, сума курортного збору становить 100 рублів, її стягуватимуть із громадян за добу проживання на території зазначених регіонів за винятком дня заїзду. У перший рік експерименту податок буде знижений вдвічі, а згодом його можуть підвищити.

Документ набуде законної чинності 1 травня 2018 року й діятиме чотири з половиною роки ‒ до 31 грудня 2022 року.

Історія севастопольського демаршу

Про небажання брати участь в експерименті представники обох гілок севастопольської влади висловилися ще півроку тому ‒ майже одразу після того, як ініціативу озвучив президент Росії Володимир Путін. Офіційною причиною відмови, за словами підконтрольного Росії т.в.о. губернатора міста Дмитра Овсянникова, стало бажання уряду провести кампанію виведення з тіньового сектора економіки регіону всіх засобів розміщення туристів.

Дмитро Овсянников

Його заступник Юрій Кривов звернув увагу на те, що питання нового податку в Севастополі необхідно винести на спільний колоквіум із бізнес-спільнотою.

«Відносини з бізнесом для нас дуже важливі», ‒ резюмував віце-губернатор.

Російський голова Криму Сергій Аксьонов (чиї підлеглі взяли участь у розробці документів ініціативи ‒ КР) розкритикував рішення Дмитра Овсянникова. Аксьонов наголосив, що розділити туристичні потоки між Кримом і Севастополем неможливо.

«Я не бачу, як нам поділити туристів, які приїжджають до Сімферополя. Допитувати їх, чи що, куди вони їдуть? Не розумію логіки керівництва Севастополя», ‒ дивувався голова півострова.

Сергій Аксьонов

На початку поточного року низка російських експертів і чиновників почали непокоїтися через зрив «президентської курортної ініціативи», адже курортним регіонам не вдалося дійти спільної думки.

«У мене є сумніви, що він буде запроваджений через те, що розпадається компанія регіонів, які потрапляли до експерименту», ‒ говорив голова постійного комітету Ради Федерації з соціальної політики Валерій Рязанський.

Експерти, опитані кореспондентом Крим.Реалії, висловлюють скепсис щодо практики впровадження нового податку.

«Курортний збір ‒ це нове грошове обтяження для відпочивальників, ‒ каже російський політик, голова громадської організації «Чистый берег. Крым» Володимир Гарначук. ‒ Туристичну галузь у Криму й так не можна назвати розвиненою, а ця інформація відлякає решту туристичного потоку».

Володимир Гарначук

На думку громадського працівника, запровадження курортного збору в Криму негативно позначиться й на Севастополі, незважаючи на відмову місцевої влади брати участь у «пілотному» проекті.

«Для російського континентального туриста Крим і Севастополь були й залишаються одним цілим. Мало хто надає значення факту, що це різні суб’єкти. Стало бути, ніхто не буде з’ясовувати, що ось у Криму є курортний збір ‒ туди ми, мовляв, не поїдемо, а в Севастополі немає цього збору ‒ поїдемо туди. Ні, такою логікою умовний турист не оперує. Сам факт запровадження податку на відпочинок у Криму створить негативний інформаційний фон для туриста, і цей фон пошириться й на Севастополь», ‒ вважає Гарначук.

У той же час джерело Крим.Реалії в чинному уряді Севастополя вважає відсутність курортного збору благом, яке позначиться на різниці туристичних потоків у Криму й Севастополі.

Володимир Гарначук

«Небажання запроваджувати курортний збір у Севастополі ‒ це дуже розумне рішення, яке було ухвалене завдяки волі наших депутатів. Не думаю, що запровадження цього податку в Криму якимось негативним чином позначиться на Севастополі. Навпаки, я вважаю, що це зіграє позитивну роль, оскільки турист, зважаючи на ці нюанси, вважатиме за краще зупинятися в Севастополі, а не в Криму. Окрім усього іншого, для Криму, як мені здається, курортний збір спровокує ще більш інтенсивний перехід у тіньовий сектор представників туристичного бізнесу, тому навряд чи варто очікувати від цього закону яких-небудь матеріальних вигод», ‒ говорить чиновник.

За його словами, запровадження збору може забезпечити гостям Криму зовсім несподівані наслідки.

Володимир Гарначук

«За цим законом, як я розумію, будь-який чиновник або службовець, який приїхав працювати до Криму, але не оформив реєстрацію, буде змушений сплачувати понад 36 тисяч рублів на рік просто так ‒ за перебування. Про це сьогодні чомусь узагалі не говорять. А якщо чиновник, наприклад, вирішить тимчасово зареєструватися, ця послуга, з урахуванням нововведень, стане значно дорожчою. Так що оплачувати цей податок ‒ у прямій або непрямій формі ‒ будуть не тільки відпочивальники, а й інші категорії громадян», ‒ підсумував наш співрозмовник.

А депутат Державної думи від Севастополя Дмитро Бєлик вважає, що рано чи пізно Севастополь усе ж таки приєднається до когорти регіонів із курортним збором.

«У Севастополі не проти самої ідеї, але не згодні з її пропонованою інтерпретацією. Тому я впевнений, що ми ще повернемося до розгляду цього питання, але через якийсь час», ‒ сказав Бєлик.

Дмитро Бєлик

На думку депутата, кошти, які місто згодом отримуватиме від податку, необхідно спрямовувати на облаштування міста після підвищеного навантаження в курортний сезон.

«У літній період населення Севастополя значно збільшується, в результаті зростає кількість сміття, навантаження на мережі тощо. Кошти, отримані від курортного збору, можна спрямувати на утримання вулиць, облаштування. Вважаю, що поява курортного збору ‒ нормальна практика», ‒ вважає депутат.

У матеріалі використовується термінологія, вживана на анексованому Росією півострові

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *