До 1029 річниці Хрещення Київської Русі

28 липня 2017 року Україна разом зі всім православним світом відзначатиме одну з найважливіших дат нашої історії – День хрещення Київської Русі.

Запровадження християнства (988 рік) стало епохальним пово­ротом в історії України, який не тільки суттє­во вплинув на всі сфери тогочасного суспільного життя, а й надовго визначив характерні особливості вітчизняної мо­делі культурного й політичного розвитку.

Разом з християнством на українські землі прийшов абсолютно новий тип політичної культури, яка тепер формувалася під дією значного впливу з боку Візантійської імперії. Християнська церква віднині стала вагомим чинником зміцнення централізованої Давньоруської держави, надаючи великокнязівській владі постійну моральну та ідеологічну підтримку.

Запроваджуючи християнство, Володимир Великий не лише відмовлявся від старих принципів державного управління, згідно з якими князь на правах очільника дружини воїнів вважався лише першим серед рівних, а вводив нову, сучасну систему політичних відносин, що мала регламентувати всі сфери тогочасного суспільного життя.

Нові ідеологічні віяння, освячуючись традицією, поступово проникли в суспільну свідомість. Проте цей процес проходив повільно, остаточно завершившись лише наприкінці XIII – початку XIV століть.

Великою мірою відголоски тих процесів відчуваються і тепер. Адже беззаперечним залишається той факт, що християнство було і продовжує залишатися одним з провідних чинників, що формують етнополітичну культуру сучасної Української держави.

У день цього світлого свята щиро бажаємо всій громаді Донеччини духовної наснаги, миру та успіхів в усіх добрих починаннях.

Департамент інформаційної та внутрішньої

політики облдержадміністрації

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *