Доходи загального фонду місцевих бюджетів виконані на 115,2 %, додатково …

Доходи загального фонду місцевих бюджетів виконані на 115,2 %, додатково отримано 161,5 млн гривень

Сьогодні, 26 липня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз провів засідання колегії облдержадміністрації.
Участь у заході взяли його заступники – Вадим Данієлян, Юрій Клименко, Ольга Лішик та Сергій Філь, керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, її апарату, територіальних підрозділів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади.
Під час засідання в.о. заступника начальника Головного управління Державної фіскальної служби України у Луганській області Ірина Відоменко доповіла про стан виконання затверджених показників місцевих бюджетів за І півріччя 2017 року.
Вона повідомила, що за зазначений період в області забезпечено виконання затверджених показників по доходах загального фонду місцевих бюджетів на 115,2 %, або додатково отримано 161,5 млн грн.
На підконтрольній українській владі території затверджені показники виконані на 101,8 % і досягнуто їх збільшення в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 217,1 млн грн.
У той же час значних втрат зазнали місцеві бюджети по неконтрольованим територіям. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року бюджет недоотримав 106,4 млн грн.
Ірина Відоменко зауважила, що робота фіскальних органів та органів місцевого самоврядування на сьогодні має бути націлена як на пошук компенсаторів втрат на непідконтрольній українській владі території, так і додаткових джерел надходжень місцевих та обласного бюджетів.
Наступний резерв додаткових надходжень податку на доходи фізичних осіб – визначення розміру доходу від надання нерухомості в оренду.
Основні джерела доходів сільських, селищних і міських рад – це земельний податок та орендна плата. Однак, не всі міські та селищні ради повною мірою використовують це джерело.
Значних втрат зазнають місцеві бюджети внаслідок надання пільг з цього податку. З початку 2017 рік це більш 11,5 млн грн.
Більшістю місцевих та селищних рад не застосовується такий важіль збільшення доходів місцевих бюджетів, як підвищення розміру орендної плати за земельні ділянки. Сума додаткових надходжень – 2 млн грн.
Ще одним джерелом доходів базових бюджетів є акцизний податок та плата за ліцензії на оптовий та роздрібний продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів.
Актуальними залишаються питання розширення бази оподаткування шляхом руйнування схем виплати заробітної плати у «конвертах», легалізації доходів і зайнятості населення.
По-перше, недопущення виплати заробітної плати нижче законодавчо встановленого мінімуму або без диференціації. По-друге, детінізація доходів громадян.
У І півріччі 2017 року до оподаткування залучено 59 суб’єктів господарювання, які додатково отримали 104 ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.
Робота в цьому напрямі повинна бути активізована за безпосередньої участі місцевих органів влади шляхом інформування органів державної фіскальної служби про випадки торгівлі в підвідомчих регіонах алкогольними напоями та тютюновими виробами без відповідних дозвільних документів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *