Діяльність злочинної організації О. Клименка спричинила збитки державі в розмірі 96 млрд грн (поточні результати розслідування кримінального провадження) (ВІДЕО)

Головна військова прокуратура Генеральної прокуратури України за оперативного супроводження Департаменту захисту економіки Національної поліції України розслідує кримінальне провадження за фактом створення злочинної ієрархічної організації на чолі з екс-міністром доходів і зборів О. Клименком, діяльність якої спричинила збитки державі в розмірі майже 96 млрд грн.

Мова йде про організацію в регіонах України так званих «податкових майданчиків», які мінімізували надходження податків до бюджету від суб’єктів реального сектору економіки. Фактично вони слугували конвертаційними центрами для обготівковування суб’єктів реального сектору економіки та збагачення службових осіб податкової служби.

Послуги так званих «податкових майданчиків» (або «програмних підприємств») коливалися в розмірі 10% від загальної суми, з яких 6,67% спрямовувалося в бюджет, а решта – місцевим співробітникам правоохоронних органів, які не фіксували порушення податкового законодавства, а також в Міністерство доходів і зборів України, де діяв спеціальний департамент з нагляду за роботою цих «податкових майданчиків». Департамент знаходився на окремому поверсі міністерства та мав обмежений доступ. Варто зауважити, що гроші в департамент, за наявними даними, направлялися готівкою та не обліковувалися в офіційних документах, реєстрах, на банківських рахунках відомства тощо.

Для того, щоб стати керівником регіонального «податкового майданчику», необхідно було сплатити кошти за так званий «вхід» у програму. За показами свідків, вартість одного такого «податкового майданчику» подекуди сягала 1 млн доларів США.

Хоча «податкові майданчики» називалися Міністерством державною програмою, жоден з них не належав державі. Усі вони контролювалися приватними особами, які сприяли злочинній організації. Замість визначених законодавством 20% оподаткування реального сектору економіки, бюджет України отримував лише 6,67% (а згодом взагалі 1,5%). Так, бюджет України втратив 96 млрд грн, що за курсом того часу становило близько 12 млрд доларів США.

Станом на сьогоднішній день підозру оголошено 46 особам, серед яких керівники регіональних податкових, а також сам екс-міністр доходів і зборів О. Клименко.

На теперішній час під вартою знаходиться 9 осіб, ще 18 осіб перебувають під заставою.

Майно підозрюваних арештовано на суму 900 млн грн. Сума арештованого майна О. Клименка та його афілійованих компаній сягає 6 млрд грн.

Серед арештованого майна пов’язаних з О.Клименком структур: два житлові будинки та три земельні ділянки у смт. Козин загальною вартістю майже 140 млн грн, квартира у центрі столиці вартістю понад 20 млн грн, комерційні приміщення в БЦ «Гулівер» вартістю 245 млн грн, універмаг в Донецьку вартістю понад 229 млн грн.

Допитами численних свідків – як діючих так і колишніх співробітників податкової служби, повністю підтверджується схема роботи «програмних підприємств» на території України. Функціонування цих схем безпосередньо пов'язують із перебуванням О. Клименка на керівних посадах в податкових органах.

На даний час слідчі та прокурори Головної військової прокуратури України продовжують встановлювати приховані статки екс-міністра О.Клименка для того, щоб у разі винесення обвинувального вироку суду, максимальна сума вкрадених коштів повернулася до бюджету України. Спільно з Нацполіцією України тривають слідчі дії та розшукові заходи.

Примітка: наведена у відео-ролику інформація ґрунтується на показах свідків та оперативних даних органів слідства. До вироку суду є версією сторони обвинувачення.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *