Навкруги лише вороги: що потрібно знати про методи російських спецслужб

«Українські спецслужби примушують кримчан до співпраці», ‒ говорить начальник управління ФСБ Росії в Криму Віктор Палагін. За його словами, на адмінкордоні з півостровом СБУ встановила вербувальні пункти, про що російським силовикам нібито розповідають самі «завербовані».

До цього російські ЗМІ неодноразово повідомляли, що Україна всіляко зриває курортний сезон на анексованому півострові, задіявши для цього навіть спецслужби.

Кримчанин Олександр каже, що з вербуванням СБУ ніколи не стикався, а от претензії до російських силовиків у нього є.

‒ Я за ці роки дуже багато разів перетинав адмінкордон в обидва боки ‒ і жодного разу навіть натяків ніяких не було з боку українських силовиків. Навіть не уявляю, як це можливо. Дуже схоже на фейк. Мене більше хвилює, що російські прикордонники постійно створюють якісь перешкоди, дорога у них на пунктах пропуску в жахливому стані. З української сторони теж розбита пішохідна доріжка, покалічитися можна вночі.

Генерал армії, колишній голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж переконаний, що вербування кримчан існує тільки в фантазіях ФСБ, але вони мають певну мету.

Микола Маломуж

​‒ Для ФСБ стратегічно важливі політичні звинувачення в тому, що Україна змушує кримчан працювати проти Росії, вести підривну діяльність. Згідно з однією з концепцій, Київ використовує для проведення терактів співробітників своїх спецслужб, згідно з іншою ‒ ось таких «завербованих», які нібито можуть і добувати інформацію, і допомагати диверсіям. Можливо, в ФСБ навіть думають, що діють на випередження, що у СБУ є подібні плани. Так чи інакше, ворожі спецслужби прагнуть зробити ворогами кримчан саме нас. Зрозуміло, СБУ може проводити додаткові перевірки тих, хто в’їжджає на материкову Україну, однак вербування ‒ це ціле мистецтво, до всіх підряд його не застосовують.

Микола Маломуж

​Микола Маломуж зазначає, що як раз ФСБ, видимо, використовує методи залякування проти кримчан, щоб вибивати з них свідчення проти політв’язнів і зізнаватися в диверсіях на користь України. Наприклад, восени 2016 року Акім Османов розповів російським силовикам, що при перетині адмінкордону його шляхом побоїв і погроз нібито схилили до співпраці оперативники СБУ.

Микола Маломуж коментує:

‒ У всіх цих історіях дуже добре видно, як співробітники ФСБ приписують свої справжні методи українським спецслужбам. Ясно, що молодий чоловік залежний від них, готовий сказати що завгодно ‒ росіяни дають йому вербувальний сценарій, як вони це собі уявляють, затриманий озвучує.

У червні 2016 року російський телеканал «НТВ» показав сюжет, в якому лідера «громадянської блокади Криму» і керівника формування «Аскер» Ленура Іслямова звинувачували в підготовці терактів у Керченській протоці. Він вважає, що звинуваченнями на адресу України ФСБ прикриває власні провали.

Ленур Іслямов

​‒ Відомо, що таксистам, які возять людей через адмінкордон, доводиться співпрацювати з ФСБ, інакше їх не пустять назад до Криму. До нас не раз приходили люди після обробки російськими силовиками і говорили, що їм наказали проникнути до «Аскеру». Ми маємо справу з гібридною війною спецслужб: це якраз росіяни намагаються масово вербувати кримчан, а звинуватити в тому ж українців дуже зручно. Росіянам потрібний образ терористів ‒ вони вже робили це з Чечнею, з Грузією, навіть з Туреччиною. Але не треба демонізувати ФСБ ‒ у них величезні провали на багатьох лініях роботи в Криму. Те, що вони хапаються за застарілі методи, говорить тільки про безпорадність.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *