Вибори без вибору: якого губернатора отримає Севастополь

Вибори губернатора Севастополя відбудуться 10 вересня цього року. Городянам пропонують проголосувати за одного з п’яти зареєстрованих кандидатів, але головним претендентом залишається нинішній т.в.о. губернатора Дмитро Овсянников, який представляє правлячу партію «Единая Россия».

Віктору Рєзанову від російської партії «Народ против коррупции» та екс-нардепу Верховної Ради України Вадиму Колесниченку виборча комісія відмовила в реєстрації, тепер вони мають намір звертатися до суду.

Губернатора Севастополя зараз призначає Кремль. Вибори, що відбуваються на території Криму і Севастополя після 2014 року, не визнають в Україні та більшості країн світу.

Журналіст із Севастополя Давид Аксельрод відзначає спад інтересу городян до майбутніх виборів.

Давид Аксельрод

‒ Російська судова практика показує, що недопуск виборчкомом оскаржити дуже складно, тому інтерес севастопольців до виборів губернатора стрімко падає. Місто було регіоном, де люди до останнього сподівалися на конкурентні вибори, але єдиний конкурент Дмитра Овсянникова ‒ підприємець Олег Ніколаєв ‒ очолив урядову «Корпорацию развития Севастополя» і не виставляв кандидатуру на посаду губернатора. Проте містом розвісили багато білбордів із закликами голосувати. Кандидати на кшталт Іллі Журавльова від ЛДПР і Романа Кияшка від КПРФ ведуть наочну агітацію, але її небагато.

Севастопольський журналіст-розслідувач Тетяна Рихтун вважає міські вибори нечесними.

Тетяна Рихтун

‒ Останні вибори очільника міста відбулися в 1994 році, ще до ухвалення Конституції України. Окремий закон про Севастополь до 2014 року так і не ухвалили, тому надалі мером фактично виступав голова адміністрації, призначений з Києва. У Росії законодавство про регіональні вибори прописується так, щоб більше шансів на перемогу було у кандидата від влади. Я маю на увазі фільтр у вигляді збору підписів місцевих депутатів, які також належать до партії влади. У Дмитра Овсянникова більше шансів виконати всі ці вимоги і, отже, перемогти. До того ж, ще вибори 2014 року до так званих Законодавчих зборів показали, що російська влада готова на фальсифікації.

Тетяна Рихтун

При цьому Тетяна Рихтун не схильна вважати, що кандидат від «Единой России» ‒ однозначний фаворит для севастопольців. Журналіст вказує на місцевий протестний потенціал, який за останній час збільшився, але вважає, що ним навряд чи зможуть скористатися інші кандидати, які не здатні послідовно критикувати владу.

‒ Вадим Колесниченко при всій його одіозності ‒ найдосвідченіший політик серед севастопольського бомонду, здатний влаштувати Дмитру Овсянникову другий тур, але його, як ми бачимо, навіть не допустили до реєстрації. Можливо, він торгувався за неучасть у виборах губернатора, проте висунув такі умови, що легше було «зсунути» його самого.

Журналіст Андрій Васильєв робить висновок, що севастопольцям пропонують вибори без вибору.

Андрій Васильєв

‒ Результати цих перегонів, звичайно, вирішені наперед. Олексій Чалий, як «сірий кардинал» севастопольської політики, ще півроку тому однозначно сказав, що вибори мають бути неконкурентними. В результаті уряд Дмитра Овсянникова підготував, а депутати Законодавчих зборів ухвалили такий закон про вибори, який вже від початку закладав переможця ‒ Дмитра Овсянникова. Тобто документ писався під конкретну людину. Зараз із п’яти кандидатів три технічних, які не зареєструвалися б без допомоги штабу Дмитра Овсянникова, і один незалежний ‒ Роман Кіяшко. Однак у нього немає шансів навіть вийти до другого туру, так що сюрпризів на цих виборах чекати точно не варто.

(Над текстовою версією матеріалу працював Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *