Кримські «диверсанти» рік по тому: крах легенди ФСБ

Влітку і восени минулого року в Криму співробітники ФСБ затримали кілька людей, яких звинуватили в диверсійній діяльності на півострові в інтересах структур Міноборони України. Ці затримання були подані російськими спецслужбами як докази того, що українська влада нібито являє загрозу жителям півострова. Через рік кримські суди винесли перші вироки. Але виявилося, що в жодному з випадків звинувачення в диверсійній діяльності не підтвердилося.

На початку серпня минулого року в застінках ФСБ в Криму опинилися Євген Панов ‒ житель Енергодара Запорізької області, учасник АТО і голова «Самооборони Енергодара», а також Андрій Захтей ‒ кримський таксист. За версією російських спецслужб, Панов готував теракти в Криму, а Захтей був названий його спільником, який нібито зустрічав «диверсантів», які прорвалися на півострів, своєю машиною.

Євген Панов

Третім учасником «диверсійної групи» назвали Редвана Сулейманова ‒ кримчанина, який перед затриманням проживав у Запоріжжі. Його звинуватили в підготовці терактів в аеропорту «Сімферополь» і на Керченській поромній переправі.

Редван Сулейманов

​Через три місяці співробітники ФСБ оголосили диверсантами військових експертів аналітичного центру «Номос» Дмитра Штиблікова та Олексія Бессарабова, а також колишніх українських військових Володимира Дудку, Гліба Шаблія й Володимира Присича. Всіх їх затримали в Севастополі в листопаді минулого року.




Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


Як затримували севастопольських «диверсантів»



Share this video

0:01:48



0:00:00
/0:01:48






Завантажити на комп'ютер

Українські військові експерти озвучують різні версії причин цих затримань: від того, що російські спецслужби намагаються зобразити Україну терористичною державою, до організації на півострові випробувального полігону для репресій.

Слідство щодо затриманих триває майже рік, весь цей час вони перебувають у слідчому ізоляторі. Судячи за первісним обвинуваченням ФСБ, всім «диверсантам» загрожувало від 15 до 20 років позбавлення волі. Таке покарання передбачене відповідною статтею Кримінального кодексу Росії.

Але поки довести провину заарештованих не вдалося. У вироках, які вже винесені «диверсантам», фігурують зовсім інші статті, ніяк не пов’язані з диверсіями.

Замість диверсії наркотики

На початку червня в справі кримських «диверсантів» підконтрольним Росії кримським судом був винесений перший вирок. Володимира Присича, якого в російських ЗМІ називали «шпигуном української розвідки», в результаті засудили за частиною 2 статті 228 Кримінального кодексу Росії (незаконне придбання, зберігання, перевезення, виготовлення, переробка наркотичних засобів). Йому призначене покарання у вигляді трьох років позбавлення волі.

Сам Присич провину не визнав. «Виступаючи в суді з останнім словом, Присич наголосив, що всі звинувачення в зберіганні й транспортуванні наркотиків сфабриковані ФСБ. Присич сказав суду, що наркотики йому підкинули і змусили підписати протокол зізнання, щоб уникнути серйознішого звинувачення в шпигунстві», ‒ повідомляє Кримська правозахисна група.

Захист Присича має намір оскаржити цей вирок, оскільки повідомляє про провокації з боку ФСБ. За інформацією адвоката, після затримання Присича співробітники ФСБ вилучили у нього ключі від автомобіля, який деякий час стояв без нагляду. У такій ситуації наркотики туди могли підкинути.

Замість шпигунства ‒ боєприпаси

Другий вирок був винесений 17 липня Олексію Стогнію. Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя визнав його винним за двома статтями Кримінального кодексу Росії: частини 1 статті 222 Кримінального кодексу Росії (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів) і частини 1 статті 223 (незаконне виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї та боєприпасів). Йому призначене покарання у вигляді 3,5 років позбавлення волі.

Олексій Стогній

​Ці статті теж не мають нічого спільного ні з диверсією, ні зі шпигунством, в якому звинувачували севастопольця російські спецслужби і провладні ЗМІ. Довести провину Стогнія в шпигунстві на користь України не вдалося, не зважаючи на те, що під час допиту в ФСБ, показаного минулого року в ефірі російського телеканалу «Росія-1», він зізнається в цьому.

«Претензії були обґрунтовані»

Решта затриманих і звинувачених в диверсійній діяльності поки чекають вироків. Кримінальна справа стосовно Редвана Сулейманова розвалюється в суді. Хоча раніше на допиті в ФСБ він, як і Стогній, зізнався в роботі на українську розвідку.

«Сулейманова так і не змогли звинуватити в диверсії. Судили його в підсумку за телефонні дзвінки про нібито закладені бомби на різних кримських об’єктах, зокрема в аеропорту «Сімферополь» і на Керченській поромній переправі. Звинувачення наполягає, що Редван Сулейманов завдав російській державі збитків на 1 мільйон рублів, але про використання зброї або вибухівки не йдеться. Примітно, що незадовго до цього у держави виникли питання з приводу розтрат на переправі, тобто таким чином росіяни, ймовірно, «затикають» власні корупційні дірки», ‒ розповів в ефірі Радіо Крим.Реалії російський журналіст Антон Наумлюк.

Еміль Курбедінов

​Нещодавно підконтрольна Росії прокуратура Криму відмовилася від частини звинувачень щодо Сулейманова. «Прокуратура змінила звинувачення. Вона прийшла до висновку, що претензії трьох з п’яти потерпілих у цій справі (ФСБ Росії, кримське управління МНС Росії і сімферопольський аеропорт ‒ КР) були необґрунтованими», ‒ каже адвокат «диверсанта» Еміль Курбедінов.

Наступне засідання у справі Сулейманова призначене на 31 липня. У цей день виповниться рівно рік з моменту його взяття під варту.

«Його возять до слідчого з мішком на голові»

Кримінальні справи щодо інших «диверсантів» в Криму поки не дійшли до суду. Слідство у них триває. При цьому захист заарештованих повідомляє про серйозний тиск на обвинувачених з боку ФСБ, через що деякі були змушені піти на угоду зі слідством.

Наприклад, Андрій Захтей раніше повідомляв, що свідчення з нього вибивали в ФСБ тортурами струмом. Він також поскаржився на незаконні дії силовиків у Слідкомі Росії. Але вже через півроку уклав досудову угоду з російським слідством і відмовився від своїх адвокатів. У російських ЗМІ писали, що відмова від захисту була однією з умов підписання Захтеєм угоди зі слідством.

Андрій Захтей

​Угоду зі слідством також підписав Дмитро Штибліков. Жоден незалежний адвокат до Штиблікова з моменту його арешту допущений не був. Справи обох обвинувачених розглядатимуться в суді в особливому порядку, без вивчення доказів провини. Таким чином, вони можуть розраховувати на отримання максимально м’яких вироків.

Дмитро Штибліков

​Решта не пішли на угоду зі слідством і продовжують захищатися. Деяким організовують нестерпні умови утримання в СІЗО, намагаючись схилити до співпраці. Російський адвокат Євгенія Панова Дмитро Дінзе розповідає, що його підзахисного в СІЗО Сімферополя перевели до задушливої камери з неналежними санітарними умовами та клопами.

Дмитро Дінзе

​«Наскільки ми зрозуміли, це зробили оперативники центрального апарату ФСБ, які працюють у Криму, вони приїхали з Москви. Таким чином на Панова чинять тиск. Також його возять до слідчого з мішком на голові, руки сковують ззаду, хоча могли б це робити по-іншому. Таким чином його схиляють до співпраці й вказують, якщо він не буде йти на співпрацю, то і далі його будуть утримувати в тих умовах, в яких він перебуває зараз», ‒ каже адвокат.

Залишаються під арештом також Олексій Бессарабов, Володимир Дудка та Гліб Шаблій.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *