Завдяки втручанню прокуратури попереджено забудову земель природно-заповідного фонду урочища Бичок в центрі міста Києва

Органи прокуратури, діючи на захист інтересів держави, з метою збереження особливо цінних земель вживають заходів до припинення неналежного їх використання та повернення земель у державну власність.

Ідеться про те, що у 2010 році Київська міська рада поза волею дійсного власника передала в оренду товариства з обмеженою відповідальністю «Авеста – Буд» під забудову майже 3 га земель природно-заповідного фонду, які входять в межі Національного природного парку «Голосіївський».

При цьому законодавством встановлено, що на земельних ділянках природно-заповідного фонду забороняється будь-яка діяльність, яка негативно впливає на стан природних комплексів чи перешкоджає її використанню за цільовим призначенням, такі землі можуть вилучатися лише за погодженням Верховної Ради України.

З огляду на вказані порушення прокуратурою міста Києва здійснено вступ у розгляд справи за позовом Національного природного парку «Голосіївський» та громадської організації «Корчувате – наш дім» про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, що розташована у Голосіївському районі міста Києва на Столичному шосе (урочище Бичок), повернення земельної ділянки.

Водночас суди першої та апеляційної інстанцій не підтримали позицію позивачів та прокуратури і відмовили в задоволенні позовних вимог.

Послідовно відстоюючи інтереси держави, прокуратура міста Києва незаконні судові рішення оскаржила в касаційному порядку.

Завдяки активній участі Генеральної прокуратури України 26.07.2017 Вищим господарським судом України скасовано рішення судів першої та апеляційної інстанцій у частині відмови в задоволені позовних вимог Національного природного парку «Голосіївський», а справу передано на новий розгляд до господарського суду міста Києва.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *