Справи НАБУ в судах: у 22 з понад 80 проваджень розгляд не розпочався

Судовий розгляд досі не розпочато у 22 із 81 справи, у яких детективи Національного антикорупційного бюро України завершили досудове розслідування, а прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували обвинувальний акт до судових інстанцій.

Серед причин «затягування» розгляду, окрім проблем з визначенням підсудності, варто відзначити відпустки суддів, неявку учасників процесу, тривалий розгляд апеляційних скарг на повернення обвинувального акта тощо.

Існують і «справи-рекордсмени», підготовче засідання в яких не призначається більше року. Так, у кримінальному провадженні за обвинуваченням посадових осіб Васильківської РДА Київської області підготовче засідання призначене на 8 серпня, при цьому обвинувальний акт був переданий ще 30 червня 2016 року. Впродовж року судові засідання переносились через хвороби і неявку захисників, звільнення суддів Верховною радою України та неможливість формування нового складу колегії, а також обвинувальний акт повертався судом прокурору, проте це рішення згодом було скасовано апеляційною інстанцією.

У відомій справі так званих «тернопільських прокурорів» понад 8 місяців не можуть провести підготовче засідання. Впродовж цього часу засідання не відбувалися через неявку учасників процесу, а також численні клопотання сторони захисту. 19 травня суд вирішив повернути обвинувальний акт прокурору, за два місяці це рішення було скасовано в апеляційній інстанції.

Наразі судові рішення ухвалені лише у 22 справах. Більшість із них – угоди про визнання винуватості з другорядними учасниками корупційних схем.

Зважаючи на досить повільний розгляд справ, Бюро продовжує наголошує на необхідності якнайшвидшого створення в Україні Спеціалізованого антикорупційного суду, який поставить «крапку» у справах від НАБУ та САП.

Інформація про інші провадження, розслідувані детективами НАБУ й передані до суду, доступна в розділі «Реєстр справ у суді», який оновлюється щомісяця. Також пропонуємо вашій увазі актуальний «Антирейтинг» справ НАБУ та САП у судах.

*Дані наведено станом на 31 липня 2017 року

Інфографіка у кращій якості:

https://www.flickr.com/photos/nab_ukr/36434620462/

https://www.flickr.com/photos/nab_ukr/35793957513/

 https://www.flickr.com/photos/nab_ukr/35793957463/

 

 

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *