«Ополченець» із ЗСУ: як колишній український військовий захоплював військові частини Севастополя

Крим.Реалії продовжують серію матеріалів про кримське «ополчення», в лавах якого опинилися колишні українські військові. Один з них ‒ Сергій Дімов, який у квітні очолив кримський штаб «самооборони». Як ми повідомляли раніше, він 11 років відслужив у складі Збройних сил України й був звільнений у званні полковника. Тепер нам стало відомо ще про одного вихідця з української армії ‒ Олега Шульгу, який у 2014 році очолив роту «самооборони» Севастополя.

Олег Шульга відомий у Севастополі як бізнесмен і політик. В інтерв’ю місцевим ЗМІ він називає себе військовим пенсіонером. Крим.Реалії стало відомо, що «ополченець» тривалий час служив у лавах Збройних сил України. В запас був звільнений за три роки до російської анексії Криму, а в 2014 році допомагав захоплювати українські військові штаби в Севастополі.

Шульга: шлях в українській армії

Олег Шульга є випускником Одеського військового артилерійського командного училища та Національної академії оборони України, повідомили Крим.Реалії у Міноборони України. Він служив у Севастопольському зональному відділі Військової служби правопорядку. Через рік після закінчення академії був звільнений у запас за станом здоров’я.

«Звільнений у запас, згідно з пунктом «б» частини 6 статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (через стан здоров’я) наказом міністра оборони України від 31.08.2011 №914», ‒ повідомляють в українському оборонному відомстві.

Після звільнення Шульга залишився жити з родиною в Севастополі. А в 2014 році активно допомагав російським силам захоплювати Крим.

За словами його колишніх товаришів зі служби, у березні 2014 року О.Шульга прийшов на минуле місце роботи в кримське теруправління Військової служби правопорядку з вимогою скласти зброю й перейти в підпорядкування так званим «Збройним силам Криму».

До того ж, його впізнали серед тих, хто захоплював штаб Військово-морських сил Збройних сил України в Севастополі. Захоплення цього штабу, зауважимо, відбувалося разом з екс-командувачем ВМСУ Денисом Березовським, який відразу після свого призначення на цю посаду перейшов на бік Росії.

​Шульга є на відео захоплення штабу на 6 хвилині 40 секунді.

Олег Шульга біля штабу Військово-морських сил Збройних сил України в Севастополі в березні 2014 року

Бізнес та військові навчання

Після подій весни 2014 року О.Шульга зайнявся політикою. Під час перших місцевих виборів після російської анексії півострова в 2014 році він висувався в депутати у Гагарінському виборчому окрузі №1 від ЛДПР. Але вибори програв і продовжив займатися громадською діяльністю в рамках громадської організації «Самооборона Севастополя».

Також Шульга організував у Севастополі бізнес. У російському реєстрі юридичних осіб він значиться власником трьох приватних охоронних компаній ‒ «Щит», «Бастіон» та «ПВК-Приватна військова компанія».

Партнером Шульги по бізнесу є ще один севастопольський «ополченець», командир підрозділу «Сіверяни» Володимир Папков. У 2015 році він збирав у Севастополі пожертвування для відправки гуманітарних вантажів до «ДНР» і «ЛНР».

Фірми Шульги та Папкова нерідко отримують бюджетні замовлення від підконтрольної Росії влади міста, включаючи замовлення з охорони будівлі підконтрольного Росії уряду Севастополя.

Минулого року «ПВК-Приватна військова компанія» також отримала бюджетне замовлення на надання послуг охорони місцевому «Водоканалу». Цілодобову охорону дев’яти гідровузлів підприємства в період з 1 липня 2016 року до 1 серпня 2018 року в приватному підприємстві оцінили в 15,7 мільйона рублів. Хоча інші учасники конкурсу пропонували суми вдвічі менші, пише севастопольське видання «Примечания».

«Якщо провести прості розрахунки, виходячи з ціни контракту ‒ 15,79 мільйона рублів, орієнтовної кількості днів охорони ‒ 760 і кількості об’єктів, то вийде, що доба охорони одного гідровузла коштуватиме 2,3 тисячі рублів», ‒ підрахували журналісти.

Сам Папков стверджує, що проекти їхні з Шульгою компаній підтримував тепер уже екс-губернатор Сергій Меняйло, якого «турбувала безпека міста».

Олег Шульга, окрім бізнесу та політичної діяльності, бере участь у російських військових навчаннях. У вересні 2016 року він був помічений на зборах-перевірці у межах навчань «Кавказ» серед резервістів дивізії територіальної оборони.

Олег Шульга на шикуванні в рамках російських навчань «Кавказ» дивізії територіальної оборони Севастополя у вересні 2016 року

​Вони виконували завдання з охорони військових об’єктів, вчилися боротися з диверсійними групами на полігонах і території військових об’єктів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *