Небезпечні пляжі: на що скаржаться туристи в Криму

У Криму завершується високий курортний сезон. Однак пляжі півострова й надалі завдають незручностей відпочивальникам. Проблемним цього року виявився відпочинок у Заозерному, Миколаївці та Севастополі. Скарги також надходять з південного берега Криму.

До початку курортного сезону в Криму не встигли упорядкувати пляжі. За кілька днів до старту були готові лише чверть прибережних ліній, призначених для відпочинку ‒ 109 з 428, повідомляла віце-прем’єр підконтрольного Росії кримського уряду Криму Лариса Опанасюк.

Підлеглих підганяв і голова підконтрольного Росії кримського парламенту Сергій Аксьонов. Багатьом довелося завершувати роботи на пляжах ледь чи не в останню ніч перед приїздом туристів. На суботник тоді вийшов навіть кримський міністр курортів і туризму Сергій Стрельбицький ‒ він згодом втратив свою посаду.

Але основна робота чиновників чекала попереду. До завершення високого сезону туристи зіткнулися з низкою проблем на кримських пляжах.

Кілометр пляжу, що залишився в «живих»

У селищі Миколаївка Сімферопольського району вхід на центральний пляж зруйнований ‒ він обвалився ще два роки тому.

Окрім того, обвали на узбережжі забрали у місцевих відпочивальників більше ніж шість кілометрів пляжів. Придатні для відпочинку тут лише 1,2 з майже 8 кілометрів, повідомляє «Крыминформ» з посиланням на голову адміністрації Сімферопольського району Михайла Макєєва.

«Протяжність пляжної території Миколаївки становить 7,7 тисячі метрів, з них функціонують 1,2 тисячі метрів, тобто десять пляжних зон. Решта 6,4 тисячі метрів за протоколом комісії з ліквідації та запобігання надзвичайним ситуаціям визнані аварійно-небезпечними й непридатними для купання», ‒ наголошує він.

Набережна Миколаївки

Відновлення зруйнованого входу до центрального пляжу селища, судячи зі слів Макєєва, найближчим часом чекати не варто. Проект протизсувних робіт ще не узгодили профільні відомства.

Окремим «атракціоном» тут залишаються регулярні польоти російської авіації над головами відпочивальників.​




Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


Над кримським пляжем здійснив політ військовий вертоліт



Share this video

0:00:22



0:00:00
/0:00:22






Завантажити на комп'ютер

Над пляжами західного Криму теж можна спостерігати російську авіацію. У липні її помітили над пляжем «Морський» у селищі Прибережному Сакського району.




Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


Шоу по-кримськи: військові літаки над пляжем у Прибережному



Share this video

0:00:40



0:00:00
/0:00:40






Завантажити на комп'ютер

«Навала» водоростей

Проблемою для пляжів Євпаторії стали морські водорості (камка), які на початку серпня винесло штормом на берег. Майже 200 тонн морської трави за кілька днів прибрали на міському пляжі «Акваторія», повідомляє прес-служба міської адміністрації.

«Водорості, як і належить, збирали й вивозили в море на відстань 900 метрів від берега», ‒ йдеться в повідомленні.

У відкритому доступі з’явилося відео прибирання пляжів Євпаторії. На ньому кілька людей намагаються впоратися з водоростями вручну.

У селищі Заозерному ширина смуги викинутих на берег водоростей досягає 8-12 метрів, повідомляють чиновники. Але очистити пляж від них поки не вдалося. Кореспонденти Крим.Реалії переконалися, що водорості, як і раніше, лежать уздовж всієї пляжної смуги.




Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


У кримському Заозерному тонни водоростей викинуло штормом на пляж



Share this video

0:01:04



0:00:00
/0:01:04






Завантажити на комп'ютер

Щоб дістатися до моря, відпочивальникам доводиться пробивати тунелі. Крім того, водорості неприємно пахнуть. Велика кількість морської трави плаває поруч з берегом, де купаються люди.

Прибирати завали чиновники не поспішають. В адміністрації Євпаторії пояснюють, що орендарі пляжів Заозерного не в змозі провести прибирання самостійно через нестачу коштів, тому до питання обіцяють залучити муніципальні служби.

Небезпечні морепродукти

На пляжах Феодосії цього року двічі оголошували тривогу. 1 серпня місцева поліція евакуювала туристів з пляжу біля бази відпочинку «Ай-Петрі» ‒ там виявили предмет, схожий на боєприпас часів Другої світової війни. Територію місця відпочинку ненадовго оточили й після вилучення предмета доступ туристів туди відновили.

А через два тижні на відпочивальників чекала ще одна новина. У міському управлінні Роспотребнадзора виявили ротавірус у морських мешканців узбережжя Феодосії. У зв’язку з цим тут рекомендували не ковтати морську воду і не купувати морепродукти.

Кишкові інфекції

У середині липня відпочивальники з Ялти потрапили до інфекційного відділення з кишковими інфекціями. До Ялтинської міської лікарні №1 з синдромами отруєнь звернулися 54 людини, 36 з яких ‒ діти.

Подібну ситуацію в Ялті фіксували й у червні. Всі, хто звернувся, пов’язували своє нездужання з їжею, купленою в автовагончиках на набережній. Начальник територіального відділу міжрегіонального управління Роспотребнадзора Віталій Задорожний повідомив про випадки кишкових інфекцій у відпочивальників ялтинських санаторіїв «Мрія» та «Південний».

Трупи дельфінів і щебінь замість піску

Відпочивальники на пляжах Севастополя цього літа спостерігали мертвих дельфінів, тіла яких винесло на берег. Два таких випадки зафіксували на пляжі «Сонячний» неподалік Херсонеса. В одному з випадків тіло тварини добу лежало у воді, розкладалось і видавало неприємний запах, а поруч купалися відпочивальники.

На обурені дзвінки жителів комунальники не реагували, пояснюючи, що договір з міськими службами щодо прибирання мертвих тварин стосується тільки собак і котів.

Севастопольці незадоволені також станом пляжу «Сонячний». У травні місцеві чиновники розпочали тут ремонт. У результаті робіт, за словами місцевих жителів, місце для відпочинку замість піску «засипане будівельним щебенем, а зверху ‒ галькою».

Недоступне море

Цього року з туристів так само стягували плату за прохід до кримських пляжів. На початку серпня керчанка поскаржилася на це місцевому виданню Керч.ФМ.

«Намагалася пройти до моря на території пансіонату «Москва» на вулиці Московська в районі Войкова, але охоронець не пропускав, вимагаючи 200 рублів за вхід, мотивуючи наказом директора пансіонату. Папірець висить на КПП, при тому ніким не підписаний і без печатки», ‒ говорить вона.

Повідомлення про подібні факти також надходять з Гурзуфа (Велика Ялта) і Партеніта (Велика Алушта).

«Тиждень не ходили з дитиною зранку на море. Приходимо сьогодні (16 серпня ‒ КР) ‒ сюрприз! Вхід на всі пляжі санаторію «Крим», де галька, тільки з санаторними книжками. Всім іншим ‒ або до «Ведмедика», де немає ні навісів, ні туалету, і добре тільки ввечері, коли приходить тінь, або на бетон, де дерев’яні лежаки, зайняті всі вже з 7 ранку», ‒ пише в інстаграм російська туристка Ольга Родичева.

У непростій ситуації опинилися любителі «дикого відпочинку» в Криму. Цього року місцеві чиновники заборонили автомобілістам паркуватися біля пляжів, під’їзди до яких не оснащені твердим покриттям. Під заборону потрапили більшість «диких» пляжів у наймальовничіших місцях півострова. За порушення передбачені штрафи: від 3 до 4,5 тисяч рублів ‒ для фізичних осіб, від 8 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ‒ для посадових осіб, від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ‒ для підприємств.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *