Зведені дані АТО – 18 серпня 2017

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих у лавах українських військ немає, 2 військовослужбовців дістали поранення. Один військовий отримав поранення у результаті підриву на невідомому вибуховому пристрої. Інший – внаслідок обстрілу поблизу Троїцького  на Луганському напрямку.

Луганський напрямок

Основні бойові дії вчора традиційно велися у Попаснянському районі та на бахмутській трасі. У Попаснянському районі гарячими точками залишаються Новоолександрівка та Троїцьке, де впродовж доби бойовики відкривали вогонь з легкого озброєння у напрямку сил АТО. На бахмутській трасі противник порушив режим тиші у Новотошківському та Кримському. При чому саме на останній прийшлася левова частка вчорашніх обстрілів з боку бандформувань (а саме – 4). Тут же близько 16-ї години бойовики провели мінометний обстріл наших укріплень.

Як повідомив сьогодні на брифінгу речник  Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник, всього за минулу добу на Луганському напрямку сталося 9 ворожих обстрілів.

Донецький напрямок

Вчора було дещо спокійніше ніж добою раніше. Бойовики не застосовували бронетехніку, обмежуючись гранатометами та кулеметами, а важке озброєння – міномети – застосовували тільки в Авдіївці. Більша частина ворожих обстрілів прийшлася саме на останню, де окупанти проводили обстріли та збройні провокації незалежно від пори доби.

Активними бойовики залишаються на горлівському периметрі. Так, протягом двох минулих днів окупанти активно обстрілювали Зайцеве з легкого озброєння.

Постраждали як житлові будинки, так і господарські будівлі. Руйнування дуже серйозні, деякі будинки повністю знищені.

Також вчора противник двічі порушив перемир’я  у Новоселівці Другій – обидва рази після заходу сонця. Причому перший обстріл тривав близько двох годин, впродовж яких бойовики відкривали вогонь з гранатометів та кулеметів.

Усього ж за минулу добу на Донецькому напрямку сталося 16 ворожих обстрілів.

Маріупольський напрямок

Тут вчора бойовики порушили перемир’я тричі, обстрілявши Красногорівку, Старогнатівку та Широкине. Найпотужніший обстріл відбувся у Старогнатівці після обіду, де ворог впродовж години відкривав вогонь виключно з важкого озброєння, випустивши по наших укріпленнях 10 артилерійських снарядів, 6 – танкових та 4 мінометні міни. Важке озброєння окупант застосував і в Широкиному, обстрілявши на заході сонця сили АТО з мінометів.

У Красногорівці бойовики протягом 30 хвилин вели обстріл наших позицій зі стрілецької зброї.

На Чернігівщині СБУ затримала чоловіка, якого завербували російські спецслужби

Встановлено, що фігурант справи – трудовий мігрант – погодився стати російським агентом під тиском співробітників ФСБ, що застосовували звичні для себе методи – шантаж та погрози розправи з родиною. За завданням «кураторів» завербований мав здобувати розвідувальну інформацію про кількість особового складу та техніки військових частин, що знаходяться на території Чернігівської області біля кордону. Отриману інформацію необхідно було передавати представнику російської спецслужби під час виїздів на територію РФ.

Співробітники СБУ та військової прокуратури затримали ватажка російської диверсійної групи

Правоохоронці встановили, що він отримав завдання приїхати до рідного Харкова, сформувати диверсійну групу та готувати теракти проти українських політичних та громадських діячів. Під час обшуків за місцем проживання диверсанта у Харкові співробітники спецслужби вилучили майже один кілограм вибухівки, п’ять електродетонаторів, пістолет з глушником, 100 набоїв до нього та квадрокоптер, який планувалося використати при скоєнні теракту.

У Маріуполі СБУ затримала трьох диверсантів, які планували скоїти вибух біля військової частини НГУ

Вилучено солідний «арсенал» – тротилові шашки масою по 400 та 200 г, гранати РГД-5 та Ф-1 із запалами, електродетонатори, набої до автоматичної зброї, пакет з болтами, гайками та іншими металевими предметами, що планувалися до використання як елементи ураження, будильник з дротами. Також у ворожих агентів знайшли міну ПОМ-2Р1, яка була прийнята на озброєння російської армії у 1997 році. В Україні міна такого типу не виготовляється та на озброєнні не перебуває.

Ще двоє колишніх бойовиків взяли участь у Програмі Служби безпеки України «На тебе чекають вдома»

Суд вже звільнив від покарання мешканця Мар’їнського району Донецької області, який приєднався до ворога у квітні 2014 року, але з часом зрозумів помилковість свого вибору: він вийшов зі складу бандформування та звернувся із заявою до СБУ. Також до нормального життя повернувся інший мешканець Донеччини, який вступив до лав російсько-окупаційних військ під загрозою розправи. Скориставшись нагодою, він втік, переховувався на окупованій території, але згодом звернувся до СБУ та повернувся на вільну частину України.

У Житомирській області відбулися десятиденні змагання між артилерійськими батареями

Усі учасники мали досвід ведення бойових дій. Перемогла батарея гаубичного артилерійського дивізіону. Незабаром відбудеться новий конкурс між кращими артилерійськими батареями усіх підрозділів ОК «Північ» СВ ЗСУ.

У Сумській області тривають навчання підрозділу територіальної оборони

Учасники заходу вдосконалюють свої навички з тактичного пересування, ведення вогню з різних типів стрілецької зброї, метання ручних гранат, мінної безпеки та надання первинної медичної допомоги. Наприкінці заходу, на визначеній ділянці лісу відбудуться двосторонні навчання.

Військовослужбовці НГУ провели заняття на тему затримання злочинців, що втекли з-під варти

Захід відбувся в Ужгородському міськрайонному суді, в умовах максимально наближених до реальних подій. За легендою навчання, з-під варти втекло троє осіб. В підсумку, всіх затримали. Слід відзначити, що гвардійцям допомагали місцеві мешканці, які вказували шлях втечі «розбійників».

В Сумах відбулися дводенні навчально-методичні збори командирів рот конвоювання НГУ

Тематика заходу – надзвичайно широка: стрільба, медицина, організація служби з охорони громадського порядку тощо.

Офіцери пройшли тест-тренування на вміння максимально якісно організувати бойову службу з конвоювання, вивчили заходи щодо попередження злочинів та дисциплінарних проступків особовим складом варт, а також порядку надання першої медичної допомоги. Особливу увагу приділили особливостям бойової та спеціальної підготовки у підрозділах з конвоювання, організації занять, стрільб та польових виходів.

Волонтери з Тернопільської області за сприяння групи ЦВС Група цивільно-військового співробітництва із міста Сєверодонецьк передали військовослужбовцям на передову партію перев’язочних та кровоспинних матеріалів. Окрім того, офіцери групи вручали обереги, зроблені руками школярів з міста Кремінна Луганської області.

 

За інформацією, підготовленою УКМЦ

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *