Павло Жебрівський проінспектував ремонт доріг у області

Сьогодні очільник області Павло Жебрівський проінспектував ремонт доріг, мостів та шляхопроводів, який ведеться  коштом обласного та державного бюджетів у дев’яти містах – Слов’янську, Селидовому, Соледарі, Добропіллі, Мирнограді, Покровську, Бахмуті, Костянтинівці та Краматорську.

«Зауважень багато. І перш за все – до якості та темпів виконання робіт підрядниками. Повторюю вкотре: за якість доріг ті, хто береться їх ремонтувати, відповідатимуть у тому числі й матеріально», -наголосив Павло Жебрівський.

Очільник області повідомив, що зобов’язав підрядника, який робив частину дороги Т-0514 «Добропілля – Лиман», власним коштом переробити ділянки, на яких допущено брак. «Будемо й надалі дотримуватися такого порядку: не забезпечив якості за бюджетні гроші – вкладай свої», – підкреслив Павло Жебрівський.

Після перевірки було визначено наступні проблемні питання.

Перше: багато керівників міст та селищ так і не почули обласну владу з приводу системно-комплексного підходу. «Я ставлю задачу ремонтувати дороги так, аби мінімум 10 років не мати з ними проблем. Причому враховувати все: від основи й покриття до бордюрів. Ямковим ремонтом ставлю задачу обходитися лише там, де без нього – ніяк», – пояснює керівник Донецької ОДА.

Проблема друга: затримки з виконання робіт. Основна причина – недостатня кількість вантажних вагонів на залізниці. Підрядники не можуть довезти так звані сипучі матеріали для виготовлення достатньої кількості асфальту.

Проблема третя – підрядники. Вони лише спинаються на ноги та завершують будувати асфальтові заводи. Криза призвела до відсутності у них обігових коштів. Але вкладати гроші й нарощувати потужності їм є сенс, адже на Донеччині щонайменше 20 наступних років будівельних робіт буде більше ніж достатньо.

«Зараз на рахунку 464  млн, думаю, що до 1 вересня буде 600 млн, а до кінця року – мільярд гривень, який ми зможемо спрямувати на дороги. Крім того, приблизно 370 млн гривень ми вже спрямували на комунальні дороги. Очікуємо на наступний рік 2,5 мільярди грошей, які ми маємо використати на будівництво доріг. Цього не вистачить, щоб відремонтувати усі дороги Донеччини, але це більше, аніж можуть «підняти» наші підрядники», – зазначив Павло Жебрівський.

Також він повідомив, що у  2017 році заплановано закінчити реконструкцію 12 об’єктів. Для порівняння: до війни в усій Донецькій області за рік відновлювали максимум 2-3. «За Державними будівельними нормами України на мости й шляхопроводи має бути 10 років гарантії, то підрядники готові й 25 років давати, тому що насправді роблять якісно й на совість. Втім, є проблеми з фінансуванням. Там, де «працюють» обласні кошти – все чітко розписане й затримок немає. А там, де виділяються гроші державні – великі затримки й відповідно – проблеми. Їх ми обговоримо з Президентом – він спеціально з приводу цього скликає голів ОДА Сходу України», – зазначив очільник області.

Кілька об’єктів вже майже завершені: Бахмутський шляхопровід буде зданий 23 серпня, на День прапора; а міст у Соледарі буде зданий до кінця вересня.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *