Коротко про головне. Документальні короткометражкі про права людини

18 серпня 2017 року в Харкові відбувся кіномарафон кращих короткометражних документальних фільмів з репертуару кіноклубів Docudays UA.

Кінопоказ проходив в одному з найкращих та затишних місць Харкова – прес-центрі «KHARKIV Today».

До перегляду були презентовані наступні стрічки:

1. «Відкритий урок» (Наталія Машталер, Україна). Чи бачили ви вітчизняних правоохоронців розгубленими, збентеженими і невпевненими? Як вони готувалися до «Євро-2012», і які уроки отримали? У цьому фільмі глядачі дійсно побачили «міліціонерів із людяним обличчям».

2. «Полум’яні голоси» (Ноа Левін, Ізраїль). Про 17-річного ізраїльтянина ефіопського походження, Відринутий системою освіти, він працює прибиральником і пише реп-пісні, спрямовані проти расизму.

3. «Нові герої» (Роман Бондарчук, Україна). Це портрети звичайних українців. У кожного з них своя історія, проте є й спільне – їхня боротьба з несправедливістю у країні сьогодні.

4. «Точка відліку» (Міхал Щесняк, Польща). Дівчина, засуджена за вбивство, доглядає жінку з інвалідністю, яка має високу силу духу.

Глядачам було запропоновано класне кіно, дружню атмосферу та файний кондиціонер (що є важливим у спекотну погоду).

Зворушливе документальне кіно нікого не залишило байдужим. Після кожного фільму відбувалося жваве обговорення, яке продовжилося за кавою і вже по закінченні сеансу. Наводимо кілька відгуків, що пролунали того вечора:

Марина, переселенка з Донецька: «Мені дуже приємно було повернутися спогадами в справжнє свято, яке подарував нам «Євро – 2012». Коли не тільки міліція (фільм «Відкритий урок»), але й усі українці мріяли показати власну країну з кращої сторони, продемонструвати, що ми теж європейці і є відкритими та гостинними. Тоді у Донецьку тисячі людей виходили на вулиці у вишиванках, з українськими прапорами. Футбол об’єднав усіх! Ми вірили, що європейське майбутнє України – не за горами».

 

Ольга Горбачова, викладач вишу: «Я вперше була присутня на подібному показі. Фільми різнопланові, різної тематичної спрямованості. Можливо, у майбутньому можна буде організовувати кінопоказ в «одному напрямку», наприклад, присвячений проблематиці попередження ксенофобії та дискримінації, якою я фахово цікавлюся». Цієї тематики сьогодні прямо торкалися «Полум’яні голоси».

Андрій Чумак, волонтер: «У цих фільмах показані проблеми суспільства, про які часто мовчать по телевізору, де глядачів напихають штампованими серіалами, що створюються, як на мене, для того, щоб люди не думали, або думали шаблонами. «Зачепила» мене стрічка «Точка відліку», яка демонструє, що будь-хто може, за сильного бажання, піднятися, розпочати своє життя «з чистого листа».

Тетяна, громадська активістка: «Ми давно стежимо за Docudays UA, для нас це кіно означає знак якості у документальному кінематографі. Фільми глибокі, цікаві, змістовні – як завжди. Добре, що ви одночасно піднімаєте питання відстоювання прав людини (зокрема, у стрічці «Нові герої») та порозуміння в суспільстві. Оскільки мир та злагода існують тільки в державі, де панує верховенство права і кожна людина відчуває себе захищеною».

Зауважимо, що захід був організований «Карітас Харків» у рамках проекту «Об’єднуючи людей заради розбудови миру» за підтримки Caritas Germany та GFFО. Фільми та модерація – від пересувного кіноклубу Docudays UA «ДУМАй!», що працює на базі громадської організації «Центр правових та політичних досліджень «ДУМА».
Фото: Юрий Чумак, Денис Колесниченко (Denis Kolesnichenko).

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *