З вересня у США запрацює авторська школа сучасної бандури

У вересні в штаті Вашингтон свої двері відкриє представництво авторської школи сучасної бандури Валентина Лисенка. Про це повідомляє Радіо Свобода із посиланням на самого музиканта і винахідника електробандури.

У школі зможуть навчатися як охочі з української діаспори, так і американці. Під час навчання велика увага приділятиметься виконанню класичних творів і сучасної музики на бандурі, яку в самій Україні звикли чути здебільшого на фольклорних концертах.

«Зазвичай бандуру ніколи не чути на сцені – це була проблема номер один. Бандурист готується цілодобово до концерту, а виходить на сцену, її просто не чутно – неможливо визвучити. Я з цією проблемою боровся дуже довго, відколи вступив до музичного училища. І поки сам не докопався до цієї істини, як правильно донести звук до слухача, щоб вони чули те, що я слухаю в навушниках», – розповів Валентин Лисенко.

Бандура від Валентина Лисенка тепер звучить під час великих концертів і на міжнародних телевізійних конкурсах талантів. Модерновий інструмент – в центрі уваги на вечірках дипломатів, олігархів і весіллях небідного люду. Валентин Лисенко готовий на бандурі виконати найулюбленіші українські, російські і світові хіти, тим самим наголошуючи, що досить ставитися до цього інструменту як до суто кобзарського музичного символу.

«Моя бандура вмикається не просто у розетку, вона має спеціальні датчики, сенсори, які знімають коливання звуку зі струни там, де верхня дека. Звук передається на японський процесор, що в свою чергу підсилює звук і додає найрізноманітніших звукових обертонів та ефектів. І вже далі звук надходить на звукорежисерський пульт. Із таким інструментом можна поєднати голос співака, різні музичні інструменти, ударні при виконанні рок-, поп, техно-, диско-композицій», – хвалиться своїм дітищем Валентин Лисенко.

Українського бандуриста-експериментатора запрошують з концертами до Європи та Америки. І, як каже Валентин Лисенко, українське музичне диво всіх вражає.

«У США бандура асоціюється з арфою. Я кажу, що наша українська арфа – це бандура. І вони тоді розуміють: ага, багато струн, принцип гри як на арфі. А коли вони вже чують гру на бандурі, то розуміють, яке багатство, яка палітра звучання, яке багатство репертуару можна зіграти. Можна зіграти і класику: Вівальді, Баха і можна зіграти будь-яку композицію в різних жанрах. Вони вигукують: «це amazing, це дуже круто, чому ми раніше не чули, чому ми скільки живемо, не знали, що в українців є такий чудовий інструмент», – передає емоції слухачів з Америки Валентин Лисенко.

До речі, він зараз у штаті Вашингтон записує новий авторський альбом, пише музику до фільмів і зрештою планує з вересня запустити представництво авторської школи із гри на сучасній концертній бандурі.

«У мене вже є кілька учнів в Америці. Взагалі люди в чергу стають, щоб я їх вчив грати на бандурі по-сучасному. В принципі тут є люди, які грають на традиційних бандурах. Спочатку я навчатиму українців, які живуть у США тривалий час. Далі, як тільки-но я підтягну мову, я хочу набрати англомовних іноземців. У США дуже популярні наші українські фестивалі та етнічна музика, саме серед американців», – тішиться бандурист.

Нагадаємо, старовинна бандура художника з діаспори повернулась до України.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *