У рамках святкування Дня Незалежності України Марина Порошенко відкрила виставку «Проект Енеїда. Візуальна історія легендарної поеми»




23 серпня Дружина Президента України Марина Порошенко відвідала офіційне відкриття виставки «Проект Енеїда. Візуальна історія легендарної поеми». Масштабний проект представили Національний художній музей України та арт-центр «Я Галерея» в рамках святкування Дня Незалежності України.

Як зазначила Марини Порошенко, «Енеїда» Івана Котляревського – це перлина української літератури, якою український народ пишається на рівні з творчістю Тараса Шевченка, Івана Франка та Лесі Українки. «Безумовно, «Проект Енеїда» – це  новий погляд на легендарний твір Котляревського під кутом зору різних історичних епох. Представлені експонати показують, як в різні періоди становлення Української держави «Енеїда» об’єднувала українців та надихала нас на патріотичні подвиги», – підкреслила дружина Президента.

«Проект Енеїда» — перша виставка, що акумулює близько 200 визначних артефактів: ілюстрації, станковий живопис і графіку, театральні афіші, мультиплікацію, фото-та відеоматеріали, книжкові видання, які стосуються візуальних образів поеми Івана Котляревського, з приватних колекцій та 11 музеїв України.

Один із кураторів виставки Павло Гудімов зауважив: «Останні чотири роки я особливу увагу почав звертати на візуальні коди, що нас оточують. В ілюстраціях до «Енеїди» різних періодів зашито декілька шарів культурної пам’яті українців, декодуючи які ми зможемо краще усвідомити власну історію та ідентичність».

Виставка «Проект Енеїда» у Національному художньому музеї України триватиме до 29 жовтня 2017 року.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *