Сподіваюсь на відповідальну позицію Росії щодо суворого дотримання режиму припинення вогню –Президент за підсумками зустрічі з Міністром оборони США




Президент України Петро Порошенко докладно поінформував Міністра оборони США Джеймса Меттіса про безпекову ситуацію в регіоні. Глава держави нагадав, що декілька днів тому мав зустріч з представниками ОБСЄ в місті Щастя і провів телефонну розмову в Нормандському форматі, за результатами якої була досягнута домовленість, ініційована Україною, щоб з 25 серпня оголосити припинення вогню. «Ми дуже сподіваємось на відповідальну позицію РФ щодо суворого дотримання режиму припинення вогню», – зазначив Петро Порошенко на спільному брифінгу за результатами переговорів з Міністром оборони США.

Президент подякував Міністру оборонни США за чітку і рішучу підтримку Адміністрацією США суверенітету, територіальної цілісності і незалежності Української держави. Він відзначив присутність на переговорах Спеціального представника Державного департаменту США по Україні Курта Волкера. За словами Петра Порошенка, він є досвідченим аналітиком і дипломатом. «Ми покладаємо величезні надії на вашу діяльність і прогрес. Бажаю успіху у вашій важливій справі», – звернувся Петро Порошенко до Спецпредставника США по Україні.

«Якщо Москва не хоче в черговий раз змарнувати шанс із реалізації досягнутих домовленостей впевнений в тому, що Москві варто прийняти логіку, якої дотримуються всі учасники Нормандського формату», – наголосив Петро Порошенко. Мова йде, про  запровадження безпекового пакету, який складається з припинення вогню, виведення усіх російських підрозділів з території окупованого Донбасу, припинення постачання зброї і військ, забезпечення вільного доступу міжнародних спостерігачів ОБСЄ на всю територію Донбасу, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону.

Окремо Глава Української держави відзначив позицію із розблокування процесу звільнення заручників. За його словами, на сьогоднішній день встановлено присутність 130 заручників. Президент нагадав, що в Кропивницькому мав зустріч з родичами полонених, які перебувають на окупованій території та на території РФ. «Ми вимагаємо негайного прогресу в питаннях звільнення заручників», – наголосив Петро Порошенко.

Глава Української держави та Міністр оборони США під час зустрічі обмінялися думками щодо посилення міжнародної присутності на Донбасі – про розгортання можливої миротворчої місії ООН з мандатом Радбезу ООН в окремих районах Донецької та Луганської областей. «Така міжнародна присутність сприяла б створенню належних безпекових умов для просування політичного треку мирного процесу», – зазначив Президент.

У свою чергу, Міністр оборони США Джеймс Меттіс зазначив, що Росія погодилася із Мінськими домовленостями про припинення вогню, про виведення своїх військ і забезпечення подальшої кооперації щодо безпеки в Європі. Він нагадав, що раніше РФ підписала Будапештський меморандум разом з Великобританію і США, відповідно до якого всі сторони заявляли про свою повагу до незалежності та цілісності України. «Також РФ зобов’язалася утримуватися від застосування сили проти України і погроз застосування ядерної зброї. Також в акті про співпрацю між НАТО та Росією Російська Федерація зобов’язалася поважати територіальну цілісність і політичну незалежність інших країн. На жаль, РФ не дотримується духу цих міжнародних зобов’язань», – зауважив він.

Джеймс Меттіс наголосив: «Союзники зі США будуть і далі здійснювати тиск на Росію, щоб примусити її до поваги Мінських угод доти, доки Росія не піде належним шляхом». Він додав, що США взяли на себе зобов’язання щодо політичних та дипломатичних зусиль для розв’язання конфлікту, і привітав діяльність Курта Волкера, який координує з союзниками США зусилля в цьому процесі.

Відео

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *