Дедалі більше жителів окупованого Криму святкують День Незалежності України – Умеров

Дедалі більше жителів анексованого Криму, публічно чи не афішуючи, святкують День Незалежності України. Це констатують і журналісти, і місцеві активісти. У населення зникає страх і навіть з’являється азарт опору окупаційній російській владі, зауважує журналіст Радіо Свобода Антон Наумлюк. Тим часом на окупованому півострові тривають переслідування: у Сімферополі затримали двох активісток Українського культурного центру, але згодом відпустили. Один із лідер кримськотатарського національного руху Ільмі Умеров наголошує: коли кримчани виявляють проукраїнську позицію, ігнорування Києвом питання Криму є ознакою боягузтва української влади.

​День Незалежності в окупованому Криму розпочався із затримання. На Залізничному вокзалі Сімферополя російські силовики схопили двох активісток. Про це повідомив журналіст Радіо Свобода Антон Наумлюк.

Олена Попова та Галина Балабан – активістки Українського культурного центру. У коментарі Крим.Реалії вони пояснили: планували поїхати в гори. Проте сісти на ялтинський тролейбус їм так і не вдалося. На сімферопольському залізничному вокзалі на них вже чекала патрульно-постова служба.

«Вони попросили показати документи й пройти з ними до патрульної машини. На наші запитання, чому ми повинні йти з вами, що трапилося, вони відповіли: у нас є на вас дані», – розповідає Попова.

Лише через три години їх відпустили з районного відділення поліції, так ніяких претензій і не пред’явивши.

Антон Наумлюк

«Ми не знаємо в чому їх підозрюють, але, скоріше за все, що ні в чому. Тому що жодних звинувачень дійсно пред’явлено не було. З іншого боку, вони були із символікою українського прапора. І сьогодні (24 серпня – КР) дійсно в Сімферополі кладуть квіти, ходять у вишиванках. Їх затримали тільки тому, що вони публічно демонстрували свою належність до української держави», – розповів Антон Наумлюк в ефірі телемарафону «Народ переможців», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «Еспресо.TV» до Дня Незалежності України.

Антон Наумлюк

Цьогоріч у Криму людей, які святкують День Незалежності, значно більше, констатує журналіст. «Страх зникає, дедалі більше людей готові демонстративно показувати свою нелояльність. У молоді навіть з’являється азарт опору», – каже Антон Наумлюк, він один з небагатьох, хто висвітлює переслідування у Криму.

Однак, зазначає журналіст, у кримчан фактично немає можливості дізнатися про подібні затримання, оскільки Крим перебуває в повній інформаційній ізоляції: жодне ЗМІ не висвітлюватиме ні затримання, ні обшуки. «Коли затримують одночасно десять людей і суди тривають до опівночі – це нонсенс навіть для російських реалій. І тим не менше ЗМІ або не висвітлюють це зовсім, або висвітлюють це так, як подає ФСБ», – зазначає журналіст .

Цього року кримчани справді активніше святкують День Незалежності: вивішують прапори, несуть квіти та святкують вдома, підтверджує Ільмі Умеров, один з лідерів кримськотатарського національного руху під час спільного телемарафону.

Страх на окупованому півострові потроху минає, констатує Умеров. І зауважує: людям, які живуть поза Кримом, теж варто його побороти. Журналістам потрібно знаходити можливості висвітлювати події на півострові, а українській владі не забувати і не прибирати з порядку денного питання повернення Криму.




Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


Не згадувати про Крим – це боягузлива позиція – Ільмі Умеров (відео)



Share this video

0:01:15



0:00:00
/0:01:15






Завантажити на комп'ютер

Ільмі Умеров

«Офіційний Київ ніколи не повинен забувати і прибирати з порядку денного питання повернення Криму. Наприклад, сьогодні на святі, присвяченому Дню Незалежності, президент Порошенко так потихеньку м’яко уникнув цієї теми, не сказавши жодного слова про Крим. Я думаю, це неправильна позиція. Це якраз є боязка позиція, пов’язана з якимось незрозумілим страхом на рівні досить високому», – зазначив Умеров.

Організовано День Незалежності України у Криму наразі не святкують через його окупацію Росією. Протягом попередніх років влада окупованого півострова відмовляла громадським активістам в узгодженні заходів у День Незалежності України. Проте, цього дня традиційно покладають квіти до українських пам’ятників у різних містах Криму.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *