З анексованого півострова до Мекки: як відбувається хадж кримських мусульман?

Остання група кримських мусульман на початку тижня вирушила в паломництво до Саудівської Аравії. Священні місця ‒ Мекку й Медину ‒ цього року відвідають 370 вірян з півострова. Про це розповів заступник голови муфтіяту анексованого Криму Айдер Ісмаїлов. Хадж ‒ щорічне паломництво до священних місць Мекки і один з п’яти головних стовпів ісламу. У 2017 році кримський муфтій Еміралі Аблаєв визнав, що після анексії півострова мусульмани стали відчувати великі труднощі зі своєю подорожжю і закликав послів Саудівської Аравії спростити авіасполучення з Кримом.

Заступник голови муфтіяту в анексованому Криму Айдер Ісмаїлов пообіцяв, що Росія обов’язково подбає про кримських паломників до Мекки без посередництва турфірм:

«Минулого року було 365 чоловік, цього ми плануємо попередньо 390 чоловік. У нас квота 500 місць на хадж. Всі охочі поїхати до священних місць з Криму будуть задоволені. В цьому відношенні ніяких проблем немає. Минулого року були скарги, що стосуються розміщення в готелях: десь білизни немає, унітази не працювали, кондиціонери. Паломники просили врахувати регіональні особливості, щоб їх розмістили компактно в одному готелі, тому що всі вони в основному ‒ кримські татари. І до нас були неодноразові звернення, щоб ми все організовували самі й самі вибирали місця розміщення. Ми посередників всіх прибрали, щоб надавати більш комфортні умови для хаджу. Розробили навіть спеціальні електронні браслети з GPS, щоб паломники не загубилися».

Айдер Ісмаїлов

Айдер Ісмаїлов

Муфтій духовного управління мусульман України «УММА» Саїд Ісмагілов пояснює тонкощі організації хаджу й підозрює росіян у стеженні за кримськими паломниками.

‒ У Саудівській Аравії є міністерство хаджу, яке висуває низку серйозних умов і вимог, щоб країна могла везти прочан. Потрібно залишити заставу в місцевому банку за кожного гостя й підписати контракт з фірмою, яка обслуговує учасників хаджу. Духовне управління мусульман ‒ це некомерційна організація, яка не може вести такі справи від свого імені. Швидше за все, кримське духовне управління зробило свою фірму, і у неї є гроші для паломницьких застав. Щодо електронних браслетів, то, на мою думку, це засіб стеження за учасниками кримської групи з боку росіян ‒ в Саудівській Аравії і так стежать за безпекою гостей. А ось компактне проживання ‒ абсолютно нормальна практика.

Саїд Ісмагілов

Саїд Ісмагілов

Член Ради при президенті Російської Федерації з розвитку громадянського суспільства і прав людини Максим Шевченко визнає, що влада РФ відсилає в хадж заздалегідь перевірених людей.

‒ Російська держава не може не фільтрувати учасників хаджу зі свого боку, оскільки в Мецці вони зустрінуться зокрема з людьми з регіонів, охоплених терористичною війною. У нашому метро багато разів вибухали смертники, а сьогодні в Росії діє безліч осередків організацій, які в усьому світі визнані терористичними. Зона громадянської війни, яка роздирає мусульманський світ, зачіпає і Мекку. Тому нехтувати заходами безпеки, навіть коли справа стосується паломництва, ми просто не можемо.

Максим Шевченко

Саїд Ісмагілов зазначає, що через російську агресію кількість українських паломників поменшала, але кримчани по духу залишаються українцями.

‒ Поїздка в хадж ‒ це недешева подорож, але необхідно, щоб паломник міг їхати на свої чесно зароблені гроші. У 2017 році з материкової України до Мекки вирушили близько 120 чоловік. На жаль, більшість українських мусульман проживають на окупованих територіях ‒ в Криму і на Донбасі, така демографія. За спостереженнями учасників наших груп, є відчутна різниця між паломниками з Криму і з Росії. Кримчани ‒ це люди, які душею, серцем пам’ятають Україну, з них не видавили почуття свободи і відкритості, попри весь страх окупації. А мусульмани з інших регіонів Росії, які живуть в атмосфері ісламофобії і знають російську каральну машину, ‒ вони завжди закриті, з ними не поговориш.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *