«Шимпанзе стають улюбленцями відвідувачів»

Нещодавно прочитала новину про появу в сафарі-парку «Тайган» пари шимпанзе. Людиноподібні мавпи всі цікаві, а шимпанзе серед них за своїми біологічними характеристиками найближчі до людини. Довгий час шимпанзе в Криму можна було побачити лише в ялтинському зоопарку «Казка», а ось тепер на них можна помилуватися і в «Тайгані».

Не відкладаючи в довгий ящик, вирішила з’їздити й подивитися нових вихованців «Тайгана».

На під’їзді до парку наше таксі зустріла низку машин, що стояли на узбіччі дороги. Відразу згадала про підступи кримської влади зі знищення парковки біля парку. Але коли вийшла з таксі й пішла до входу, то побачила, що машини стояли і на парковці. Щоправда, тепер тут не було щебеневої основи ‒ влада старанно зібрала й вивезла тонни цього матеріалу.

Незважаючи на сумний курортний сезон цього року в Криму, в парку левів «Тайган» було багатолюдно. Сімейні пари, молодь, дітвора наповнили вулички парку. Дивлячись на таку кількість веселих, засмаглих відпочивальників, якось не вірилося, що перебуваю, наприклад, не на набережній Ялти, а в кримському передгір’ї.

Подивившись з містків на годування левів о 10 годині ранку, вирушила прямо до шимпанзе. Їхній вольєр вразив своєю площею. Затишний будиночок, оточений садом фруктових дерев, нагадує не вольєр, а якусь дачну садибу. Тому побачити мешканців цієї ідилії мені вдалося не відразу. Але незабаром вони з’явилися один за одним. Спочатку підійшов самець, а потім і самичка. Вигляд у них, звичайно, не такий здоровий і квітучий, як у їх родичів у зоопарку «Казка». Особливо погано виглядає самичка, худенька, з рідкою шерстю, в її житті ще недавно був явно нелегкий період.

На моє щастя тут же виявився кіпер (робітник для догляду за тваринами ‒ авт.) Оксана, яка обслуговує їхній вольєр. Вона розповіла, що пара мавп вже освоїлися в парку, тут їм все до вподоби після тісних кліток цирку, де вони прожили 14 років. Самець Сєня прибув здоровим і товариським, а ось самка Ліза підірвала своє здоров’я, працюючи в цирку, і тепер на неї чекає довгий відновлювальний період в хороших умовах парку.

Пара шимпанзе у сафарі-парку

Благо шимпанзе живуть до 60 років і часу на відновлення й здорове щасливе життя у Лізи ще досить. Зараз Ліза, окрім відмінних умов утримання, для одужання ще вживає медикаменти. Від важкої циркової роботи у неї особливо сильно постраждали нерви, через що погано стала працювати одна з верхніх кінцівок. Як повідомила кіпер, не тільки простір, сонце, відмінне харчування та медикаменти допомагають в одужанні Лізі. Про неї уважно й зворушливо піклується Сєня. За це Ліза дуже прив’язана до нього і намагається всюди слідувати за Сєньою.

Раціон шимпанзе, втім, як й інших вихованців парку, вражає. Тут і банани, і апельсини, і безліч інших смачних і корисних продуктів. З таким харчуванням мавпи мають швидко набрати форму на новому місці. Крім цього, у них у вольєрі повно фруктових дерев з дозрілими плодами груші, аличі, яблук.




Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


Шимпанзе з Червоної книги: нові вихованці у кримському сафарі-парку



Share this video

0:01:00



0:00:00
/0:01:00






Завантажити на комп'ютер

Свої циркові навички шимпанзе демонструють неохоче. Видно так втомила їх колишня робота, що і згадувати про неї їм не хочеться. Але на прохання кіпера поаплодувати, Сєня з видимою неохотою все ж погодився з поваги до своєї нової доглядачки.

«Шимпанзе зовсім недавно з’явилися в сафарі-парку «Тайган», але швидко стають улюбленцями наших відвідувачів. Навіть підприємці, які торгують у парку, і співробітники парку з задоволенням підходять до їх вольєра, щоб помилуватися ними. Думаю, що до сезону наступного року Сєня та Ліза будуть такими ж міцними й квітучими на вигляд, як і їхні родичі в ялтинському зоопарку», ‒ зазначила кіпер Оксана.

З душевним задоволенням покинула парк. Як же добре, що є місце, де такі ось списані своїми господарями тварини можуть знайти не просто притулок, а й прекрасні умови для відновлення здоров’я і щасливого безтурботного життя.

Зарема Сеїтаблаєва, кримчанка, блогер (ім’я та прізвище автора змінені з міркувань безпеки)

Думки, висловлені в рубриці «Блоги», передають погляди самих авторів і не обов’язково відображають позицію редакції

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *