«Церква поза законом»: як із Криму видавлюють Київський патріархат

31 серпня російські силовики заблокували храм Української православної церкви Київського патріархату в Сімферополі. Вони зламали вхід до приміщення, оточили будівлю, після чого вивезли звідти церковне начиння. Архієпископ Климент повідомив, що судові пристави пошкодили йому руку. Спецназівці пояснили свої дії рішенням суду від 2015 року. В УПЦ КП висловили протест проти того, що відбувається й попросили міжнародної підтримки.

​Голова Інформаційного управління Київської патріархії Євстратій (Зоря) жорстко прокоментував інцидент із Климентом у Сімферополі:

«Мета тиску очевидна ‒ це ліквідація Київського патріархату в Криму. Також ми розглядаємо акцію силовиків як особисту помсту архієпископу Клименту за його тверду проукраїнську позицію. Він постійно підтримує й відвідує політичних в’язнів кремлівського режиму ‒ як українських, так і кримськотатарських активістів. Він постійно говорить про проблеми, які Криму принесла окупація. Очевидно, це не подобається окупаційній адміністрації, і таким чином Климента намагаються заткнути. Звичайно, домогтися справедливості в Криму складно, тому нам необхідний широкий міжнародний тиск на Російську Федерацію».

Євстратій (Зоря)

​Лідер кримського Євромайдану, генеральний директор «Національного газетно-журнального видавництва» Андрій Щекун закликає українські правоохоронні органи дати оцінку переслідуванням архієпископа Климента в Криму.

Андрій Щекун

​‒ На мій погляд, окупаційний режим мститься Клименту за те, що він не зареєстрував церкву за російським законодавством. Тобто Київський патріархат у Криму зараз поза законом. Це ще один доказ того, що репресіям у Криму піддаються всі, хто продовжує вважати півострів українським. Я звернувся до прокуратури АРК у Києві з вимогою відкрити відразу декілька кримінальних справ, зокрема й за фактом політичних переслідувань і порушення права людей на вільне віросповідання. Можливо, зараз, після розголосу, навіть настане затишшя, але пізніше знищення Київського патріархату в Криму обов’язково продовжиться.

Андрій Щекун

​Екс-голова українського Держкомнацрелігій, кандидат філософських наук Юрій Решетніков вважає, що Україна недостатньо підтримує своїх прихильників у Криму.

‒ Будь-яка релігійна громада на окупованій території, яка підтримує зв’язки з Україною, є серйозним ресурсом. Тому було б логічно підтримувати такі громади, тим більше якщо вони опиняються під таким тиском. Наскільки я знаю, архієпископ Климент звертався за допомогою до Міністерства культури України, але нічого не отримав. У підсумку маємо те, що маємо. Держава Україна могло не допустити того, що сталося ‒ я знаю це абсолютно точно.

Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент вважає, що зможе відстояти свої права в правоохоронній системі Криму.

‒ Судові пристави пояснили мені, що виконують рішення суду. Згідно з ним, «Кримський православний духовний центр», який нібито розташований в тій же будівлі, що й наша єпархія, має право зайняти 112 квадратних метрів на першому поверсі. Однак пристави зламали кабінети, які не мали жодного відношення до того духовного центру. Окрім того, були зламані двері до вівтаря храму. Я сфотографував все це і передаю матеріали до правоохоронних органів. Наскільки мені відомо, дії виконавчої служби не були узгоджені ні з МВС, ні з прокуратурою. Окрім того, я маю намір подати заяву з приводу пошкодженої руки. Не потрібно зараз нікому розпалювати конфлікти на міжрелігійному ґрунті ‒ досить крові, яка й так зараз ллється. Треба зупинитися.

Архієпископ УПЦ КП Климент показує на телефоні зображення чоловіка у формі. Сімферополь, 31 серпня 2017 року

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *