Принцеса Бекхан і мечеть Тахтали Джамі

Бекхан султан хані – султана або принцеса з роду Гіраїв – донька кримського хана Селіма I Ельхадж. Це була освічена й витончена принцеса, активно брала участь у культурному житті своєї країни.

Імовірно, вона народилася в Бахчисараї під час другого правління свого батька, наприкінці 80-х років XVII століття. Бекхан вийшла заміж за одного з беїв із роду Ширін. Коли була султаною – знатною й багатою жінкою, – вона присвятила своє життя благодійності.

Безумовно, Бекхан султан залишила в пам’яті своїх сучасників багато добрих справ. Але до наших днів збереглася головна архітектурна споруда, споруджена на власні кошти цієї пані, – чудова мечеть, що прикрасила одну з центральних вулиць старого Бахчисарая – Тахтали Джамі.

Очевидно, земля під будівництво культової споруди була куплена Бекхан султан приблизно 1700 року. Це було особливе місце поблизу ханського палацу в маалі (кварталі) Осман Ага. Адже майбутня мечеть мала бути помітною з будь-якої точки Бахчисарая.

Того ж року під уважним керівництвом одного з придворних архітекторів будівельники розпочали роботи. Дуже скоро з’явилися кам’яні стіни з дерев’яними зв’язками. Саме ця особливість і стала в майбутньому назвою мечеті – Тахтали Джамі, що в перекладі означає «Дерев’яна мечеть» або «Мечеть з дошок».

1707 року відбулося урочисте освячення головного спадку принцеси Бекхан. На відкритті був присутній її рідний брат кримський хан Газі Гірай III. Сьогодні Тахтали Джамі – творіння Бекхан султан хані – є найстарішою мечеттю Бахчисарая.

Новий цикл відеоблогів «Тугра» дозволить глянути по-новому на Кримське ханство і познайомитися з персоналіями минулого, які зіграли головні ролі й зробили внесок у історію своєї держави Гіраїв, однак залишилися не оспіваними й забутими у вихорі давноминулих подій.

Цікаві сторінки вітчизняної історії Кримського ханства й історії Криму – у проекті Крим.Реалії, відеоблозі кримського історика Гульнари Абдулли «Tugra».

Тугра – ханська печатка, символ кримськотатарської державності, своєрідний ключ до розуміння нинішніх проблем Криму.

Автор тексту й ведуча – Гульнара Абдулла, режисер – Фатіма Османова, оператор і режисер монтажу – Ельдар Халілов, автор ідеї – Еміне Джеппар.

У тексті використані ілюстрації з приватної колекції музею «Ларішес».

Авторська музика Усеїна Бекірова.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *