МОЛЬФАР – волонтерський оберіг українських військових

Історія ГО «Мольфар» розпочалася практично з початком війни на Сході України. В той час всі небайдужі громадяни нашої держави за покликом серця відгукнулися на потребу захисту країни від російського агресора – хтось одразу пішов на фронт, хтось розпочав волонтерську роботу на користь захисників державного суверенітету та територіальної цілісності України.

За ініціативою колишнього педагога та на той час заступника голови правління страхової компанії з Вінниці – Юлії Вотчер була створена перша волонтерська група, яка згодом об’єдналась під прапором ГО «Мольфар».

З історії волонтерського руху в Україні ми знаємо, що всі, так би мовити, «ролі», розподілялися добровільно та в залежності від сил і можливостей людей.

Хтось фінансував, оскільки добре вмів заробляти гроші, а хтось за ці кошти купував сировину, пристрої чи однострої… Тобто – все те, в чому наші бійці відчували потребу. З плином часу номенклатура потреб, звичайно, змінювалася, а отже змінювалися і вектори роботи волонтерів «Мольфара».

Важко в кілька рядків вмістити майже 4-х річну роботу самовідданих патріотів, які згуртувалися навколо ГО «Мольфар».

Нагадаємо, що у перший рік війни головними потреби було порятунок пораненого, забезпечення підрозділів чорними пластиковими пакетами для загиблих…

Допомога була необхідна різна – нагодувати, одягти та взути бійців, допомогти облаштувати бліндажі, придбати засоби захисту, маскувальні сітки, зробити глушники з полум’ягасником… А ще, по-можливості, допомогти придбати гарну зброю, у тому числі й снайперську…

Волонтери «Мольфару» купували для фронту з Англії спеціалізовані санітарні машини марки Mercedes, автівки, яких постійно так бракує, організовували навчальні курси для українських снайперів, власними силами забезпечували набоями, організували перший снайперський турнір…

Сьогодні «Мольфар» має кілька діючих проектів:

«igi MED»

Розроблена в Україні повноцінна медична інформаційна система для екстреної медичної допомоги «під ключ», включаючи унікальну систему звітності та аналізу роботи екстреної медичної допомоги. За проектом «igi MED»  вже укладені договори з 30 лікувальними закладами по всій території України (стаціонари), а також договори з Вінницьким Центром Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф (в подальшому ЦЕМДМК), Житомирським ЦЕМДМК, Хмельницьким ЦЕМДМК, Кропивницьким ЦЕМДМК… Сьогодні навчено понад 300 лікарів працювати в цій системі. Укладені також договори з 4 медичними коледжами та 1 медичним університетом, а фахівці проекту «igi MED» беруть участь у Медичному Бізнес Форумі.


«Довідка Мольфара»

«Гаряча лінія» підтримки захисників України і допомога проекту igi MED

«Скриня Мольфара»

Учасники цього проекту спочатку шили спальники, теплі флізки, білизну, спец комбінезони  для механиків, виготовляли безкаркасні ноші для евакуації поранених, а згодом навіть власноруч розпочали виготовлення глушників із полум’ягасниками та патронів для тренувань снайперів…

Наразі «Скриня Мольфара» розширила свою діяльність і біля «Скрині» з’явився підпроект «Технопарк Мольфара».

Цитата із звіту про глушники, виготовлені фахівцями ГО «Мольфар:

«субота, 25 липня 2015 р. користувач Vladimir Maevskyy  написав:

Відстріляно ~ 300 патронів. Загальна робота оцінюю на 4+ з 5. Постріл глушить приблизно на 60%. Полум’я не видно. Гарно спланована робота пбс з полум’ягасником. Єдине що могло би поліпшити роботу так це додати ще один «метелик». Порівняно з іншими пбс, з якими ми працювали, то даний предмет на рівень вище. Дякуємо за хорошу роботу.

З повагою Денис Скальський».

«Око Мольфара»

Має дві унікальні власні розробки.

Перша – «Око Мольфара» – сучасна відеосистема спостереження за діями ворога. На лінії вогню працюють 23 наші відеосистеми.

«Око Мольфара» має гарні характеристики:  відстань спостереження – 3-5 км, 180 градусів оберту вправо-вліво, кріпиться на будь-якій поверхні, має жорсткий диск для збереження інформації з можливістю наступного копіювання.

Друга – «Сова Мольфара» – комплекс, з допомогою якого боєць бачить ворога і вдень, і вночі. «Сова Мольфара» має елементи тепловізора, нічного бачення, коліматорний приціл та лазерне наведення на ціль без видимої трасуючої лінії. Один боєць  наводить на об’єкт, який підлягає знищенню, дивлячись на маленький екран пристрою, а снайпер бачить задану ціль у свій окуляр. Пристрій можна встановити на будь-яку зброю, де є планка Пікатіні.

Обидві системи успішно «працюють» на передовій і високо оцінюються українськими воїнами.

Сузір’я Мольфара (попередня назва «Родина Мольфара»)

Проект направлений на сімейну реабілітацію бійців, яких зачіпило полум’я війни. Волонтери намагаються  допомогти бійцям, які вийшли зі шпиталю…

«Кухня Мольфара»

Тут волонтери виготовляють різноманітні страви для бійців передової, лише за домашніми рецептами і власними руками.

Біографічна довідка: Президент ГО «Мольфар» Юлія Луківна Вотчер за освітою педагог, має 24 роки педстажу. Завершила педагогічну діяльність директором. Працювала в системі страхування на посаді заступника голови правління страхової компанії. Нарада 01.12.13 в Нацфінпослуг, що поруч з площею Незалежності, докорінно змінили життєві орієнтири.

Стала свідком побиття студентів, літніх людей на Майдані у Києві і залишилася там. У приміщенні Київської міської держадміністрації організувала пункт прийому-видачі теплого одягу. Трохи згодом облаштовувала в Українському домі госпіталь для поранених та хворих, організовуючи надання їм першої медичної допомоги. Далі працювала волонтером у медичній частині штабу Національного спротиву, який розташовувався у Трапезній Михайлівського Собору. Згодом штаб перебрався на Трьохсв’ятительську.

З травня 2014 року по сьогодні опікуюється проблемами тих, хто захищає нашу землю.

Юлія Вотчер, Президент ГО «Мольфар»:

«За самовіддану і важку працю на благо українських воїнів та вагомий вклад у безпеку та захист нашої держави «Мольфар» має відзнаки – багато і різні».

ОКО І СОВА МОЛЬФАРА (ВІДЕОСЮЖЕТ ТЕЛЕКАНАЛУ 2+2)

 

Далі буде.

 

Андрій «Галат» Кісельов,

заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру

національної безпеки України

 

Офіційний сайт ГО «МОЛЬФАР»:

http://molfar.org/

fb: https://www.facebook.com/molfar.org

 

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *