Представники Донеччини ознайомились з принципами самоврядування Польщі

З 26 серпня по 5 вересня делегація з Донецької та Луганської областей взяла участь у навчальному візиті «Сталий розвиток громадського суспільства через розбудову інституту Громадських Рад та взаємодію з органами місцевого самоврядування. Досвід Польщі» до Малопольського воєводства Республіки Польща.

Учасники заходу ознайомились з польською системою місцевого самоврядування, відвідали FRDL MISTiA, Міський центр підтримки громадських ініціатив (MOWIS),  Будинок культури Inspiro, яким керує громадська організація та культурно-освітню установу «Multicentrum», ЛГД «Близько Кракова».

В рамках навчального візиту делегація відвідала гміни Нєполоміце, Скавіна, Бабіце, а також солецтво Загуже.

Організатори та координатори стаді тура Войцех Одзімек – заступник директора з розвитку FRDL MISTIA, Давід Хоінкіс – експерт FRDL MISTIA , Олег Процак – виконавчий директор ГО «Інститут політичних технологій», Галина Бондарчук – керівник проектів і програм ГО «Інституту політичних технологій» розповідали про три рівня місцевого самоврядування у Польщі, їх повноваження, громадський бюджет, громадські ініціативи, фінансування діяльності неурядового і громадського сектору, а також про ради суспільно-корисної діяльності, які дуже схожі на наші Громадські ради.

У культурному центрі «INSPIRO», який відповідає ряду критеріїв, пов’язаних з функціонуванням моделі місцевого дома культури,  засновником якого є винахідник і композитор Матей Домбровський, представники делегації ознайомились з найкращою практикою співпраці влади та НГО. Слід зауважити, що відповідно до законодавства Польщі, управляти культурними центрами можуть також неурядові організації.

Також учасники навчального візиту відвідали культурно-освітню установу «Multicentrum» публічної бібліотеки в Скавіні, призначену для дітей, молоді та дорослих.

Цікавою була зустріч з заступником бургомістра Томашем Ожугом гміни Скавіна, під час якої керівник відділу промоції Томаш Ставови ознайомив з принципами співпраці з громадськістю, які спрямовані на молодь-бізнес-громадські організації.

У сільській гміні Бабіце Хшановського повіту делегацію привітав війт Радослав Важеха.  Голова Локальної Групи Діяльності «Партнерство на Юрі» розповів про Асоціацію, яка об’єднує декілька гмін, місцеві громадські організації і неформальні групи, стратегію розвитку. Представники навчального візиту відвідали добровільні пожежні частини, спортивні клуби.

Даний захід було проведено в рамках Проекту «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України», що фінансується Швейцарською Конфедерацією та Урядом Швеції і реалізується ПРООН, а також за сприяння Донецької облдержадміністрації.

Від делегації Донецької області висловлюємо подяку Малопольському інституту територіального самоврядування та адміністрації FRDL MISTiA (м. Краків), ЛМГО «Інститут політичних технологій» (м. Львів), керівникам органів місцевого самоврядування Малопольського воєводства за високий рівень підготовки візиту і професіоналізм учасників. Окрема подяка раднику ПРООН Ірині Жученко, за її досвід і невичерпну енергію.

Департамент інформаційної та внутрішньої

політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *