Президент застеріг окремих депутатів від намірів ревізувати закони, необхідні для безвізу з ЄС




Президент Петро Порошенко нагадав, що днями набрала чинності Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Глава держави додав, що завдяки тому, що Євросоюз ще позаминулого року погодився на тимчасове її застосування, вже є позитивні результати – зростання українського експорту до Євросоюзу, зокрема в першому півріччі 2017 року – цей експорт зріс на 23%, частка ЄС у зовнішній торгівлі України досягла 40%. Президент нагадав, що у 2012 році – ця частка складала 30%, а у 2009 році – 25%. «Це свідчить про початок процесу інтеграції української економіки до ринку Євросоюзу. А разом з безвізом – про кардинальну зміну наших геополітичних та цивілізаційних координат», – підкреслив Петро Порошенко під час виступу зі щорічним Посланням до Верховної Ради України.

Він зазначив, що запровадження безвізових поїздок на даний момент є головним підсумком трирічної спільної реформаторської роботи – роботи всіх гілок влади і суспільства. Президент подякував за це Верховній Раді, Уряду і українському народу та нагадав, що Україна виконала майже 150 пунктів Плану із візової лібералізації.

«Наголошую, що Верховна Рада була безпосередньою учасницею реалізації цього плану. Коли йшлося навіть про ухвалення відверто некомфортних для народних депутатів, як і для інших чиновників рішень, як-то публічне електронне декларування статків і доходів, де ви, шановні народні депутати,  проявили здатність приносити власні інтереси в жертву загальнонаціональним. Дякую вам за спільну боротьбу за безвіз, за високий рівень патріотизму та відповідальності», – сказав Президент.

Водночас, Петро Порошенко підкреслив: «Але, про всяк випадок, хотів би застерегти окремих народних обранців від намірів ревізувати ті закони, які стали основою для ухвалення нашими партнерами рішення про надання безвізового режиму. Чи то спроби скасувати або зробити непублічним електронне декларування; чи то намагання підчистити антидискримінаційні поправки до Трудового кодексу; чи то зменшення, звуження повноважень антикорупційних органів… Чи будь-що інше, що ставитиме під загрозу безвіз як одне із наших досягнень. Хочу наголосити, що я без вагань ветуватиму такі ініціативи».

В той же час, за словами Президента, досягнення проміжних цілей, як-то отримання безвізу і вступ в силу Угоди про асоціацію Україна-ЄС, породили в суспільстві питання про те, яким чином Україна збирається рухатися далі до кінцевої мети – вступу до Європейського  Союзу.

«Перше, що ми зараз із вами маємо зробити – в повному обсязі виконати Угоду про асоціацію. Але, наголошую,  цим не можна обмежуватися, і нові кроки слід планувати вже зараз», – наголосив Глава держави. Він нагадав, що у липні на Саміті Україна – ЄС українська сторона внесла на розгляд керівництва Євросоюзу нові ініціативи щодо українського бачення стратегічного довгострокового співробітництва. «Це – асоціація із Шенгенською зоною, приєднання до Митного союзу ЄС, Енергетичного союзу ЄС, вступ в дію Спільного авіаційного простору та Єдиного цифрового ринку. Реалізація цих ініціатив фактично перетворить східні кордони України на східні кордони Євросоюзу ще до того, як ми де-юре приєднаємося до Союзу», – сказав Президент.

За його словами, внаслідок такої стратегії Україна максимально наблизиться до критеріїв членства в Євросоюзі. «Україна буде секторально інтегрована з ЄС, майже як будь-яка країна Євросоюзу. І тоді питання про членство стане лише формальним питанням часу», – зазначив Глава держави.

Президент також відзначив, що не менш важливим, ніж членство в Євросоюзі, є і участь в НАТО. «Російська агресія продемонструвала банкрутство міфу про позаблоковість. Де зараз його апологети, які запевняли нас, що позаблоковий статус – гарантія безпеки України? Нас переконували, що ми у безпеці, аби тільки не роздратувати Росію. І яку за це заплачено ціну? Росія ж напала на позаблокову Україну, окупувала наші території і, головне, – вбила понад десять тисяч громадян України. А ті, хто запевняв нас, що фігові листки – найкращий захист, знайшли притулок у Москві та Підмосков’ї і в інших містах. Судити їх можливість є, на жаль, поки що заочно.  Але я впевнений, що правда буде доведена», – наголосив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що разом з північноатлантичними партнерами спільно розбудовується українська армія відповідно до стандартів НАТО, яких вона в основному має досягти вже на кінець 2020 року. «Впевнений, саме армія стане першою державною інституцією, яка відповідатиме критеріям членства в Альянсі. Без формального схвалення Плану дій щодо членства ми, тим не менше, виконуємо його в односторонньому порядку», – додав Глава держави.

За словами Петра Порошенка, опитування громадської думки показують, що більшість українців підтримують вступ до Євросоюзу і приєднання до НАТО.  «Я не виключаю, що ініціюю в належний час відповідний референдум, щоби продемонструвати волю українського народу. Усім: і нашим друзям, і агресивній сусідці, і всім українським політикам. Щоб за будь-яких політичних розкладів нікому з них не закортіло ревізувати цей курс і звернути на манівці», – сказав він.

Відео

ф

Президент звернувся з Посланням до Верховної Ради України

7 вересня 2017 року – 11:08






























































ф

Президент звернувся з Посланням до Верховної Ради України

7 вересня 2017 року – 11:08






























Президент Петро Порошенко звернувся з Посланням до Верховної Ради України, 7 вересня 2017 року

© Фото Михайла Палінчака











Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *