Президентські та парламентські вибори мають відбуватися у визначені Конституцією терміни із забезпечення вільної і прозорої кампанії – Президент




Президент Петро Порошенко під час щорічного Послання до Верховної Ради зазначив, що вибори Президента та Парламента відбудуться у терміни, визначені Конституцією України, та закликав депутатів представити пропозиції щодо кандидатів на посади нових членів Центральної виборчої комісії.

«Наближення планових голосувань за Президента та Верховну Раду робить ще більш нераціональною ідею дочасних виборів. Моя позиція незмінна: все має відбутися у визначені Конституцією терміни. Це необхідно для того, щоб забезпечити вільну, прозору, конкурентну та чесну кампанію, а я налаштований саме так. До неї треба готуватися вже сьогодні. Прошу, шановні народні депутати, протягом найближчих тижнів, може, навіть днів, завершити консультації і подати мені пропозиції кандидатур нових членів Центральної виборчої комісії», – зазначив Президент.

Глава держави підкреслив, що незважаючи на російську агресію, не відбулося обмеження демократичних прав і свобод, не було запроваджено воєнного стану тоді, коли для цього були всі підстави. «Забезпечили значно якісніше функціонування парламентсько-президентської моделі і співпрацю парламенту, Уряду та Президента, ніж це було у 2006–2010 роках. Жодного разу я не скористався правом припинення актів Кабінету Міністрів з одночасним оскарженням в Конституційному Суді, та й до права вето вдавався не дуже часто. А тоді різні гілки влади займалися лише взаємним поборюванням і не спромоглися провести жодної ані однісінької  принципової реформи», – нагадав Глава держави.

Він додав: «Звичайно, чинна модель не ідеальна, тому час від часу до мене приходять з пропозиціями щось змінити». За його словами, зокрема пропонувалося повернути Президенту обсяг повноважень, передбачений редакцією Конституції 1996 року, або, навпаки, перетворити Президента на церемоніймейстера. Є пропозиції зробити «тюнінг»: чіткіше виписати ті статті, які трактуються неоднозначно». Глава держави зауважив, що в демократичному суспільстві нема тем, закритих до дискусії.

«Вступаючи на посаду, в інавгураційній промові я наголосив на своїй відданості ідеї парламентсько-президентської республіки. Згодом – сам поступився певними повноваженнями Глави держави при голосуванні за поправки з питань правосуддя та децентралізації. Але я ніколи не погоджуся з пропозиціями забрати у людей право обирати Президента і передати це право парламенту. Обсяг повноважень Глави держави також має бути достатнім для ефективного виконання функцій Верховного Головнокомандувача», – підкреслив Петро Порошенко.

Він також наголосив, що внесення кардинальних змін до Конституції вже майже у виборчому циклі навряд чи буде позитивно сприйняте суспільством.

Відео

ф

Президент звернувся з Посланням до Верховної Ради України

7 вересня 2017 року – 11:08






























































ф

Президент звернувся з Посланням до Верховної Ради України

7 вересня 2017 року – 11:08






























Президент Петро Порошенко звернувся з Посланням до Верховної Ради України, 7 вересня 2017 року

© Фото Михайла Палінчака











Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *