Органи прокуратури продовжують вживати заходи представницького характеру щодо недопущення незаконного відчуження державного майна

Реалізуючи конституційну функцію представництва інтересів держави в суді, органами прокуратури вжито заходів щодо визнання недійсним договору купівлі-продажу державного майна, укладеного всупереч приватизаційній процедурі та за заниженою вартістю.

Так, у 2014 році в порушення вимог законодавства з питань розпорядження державною власністю між Міністерством аграрної політики та продовольства України і фізичною особою без погодження з власником – Фондом державного майна України укладено договір купівлі–продажу комплексу будівель та споруд у місті Бердянську Запорізької області загальною площею 4 253 кв м. Внаслідок цього правочину покупець незаконно отримав у власність державне майно за значно заниженою вартістю, а Державний бюджет України недоотримав 1,4 млн грн.

Надалі прокуратурою Запорізької області подано в інтересах держави в особі Фонду державного майна України позов про визнання недійсним указаного договору купівлі-продажу та повернення майна у власність держави.

Рішенням Мелітопольського міськрайонного суду від 13.07.2016 позов прокурора задоволено.

Незважаючи на правомірність доводів прокурора, рішенням апеляційного суду Запорізької області від 19.01.2017 рішення суду першої інстанції скасовано та у задоволенні позову прокурора відмовлено.

Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою прокурора відмовлено.

Послідовно відстоюючи інтереси держави, Генеральна прокуратура України подала заяву до Верховного Суду України про перегляд судового рішення.

Найвищий судовий орган погодився з доводами прокурора і 06.09.2017 скасував ухвалу суду касаційної інстанції, рішення суду апеляційної інстанції та залишив в силі рішення суду першої інстанції, яким задоволено позов прокурора.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *