За участі ГПУ Вищим адмінсудом України скасовано судові рішення, якими органи архітектурно-будівельного контролю зобов’язано зареєструвати декларації про готовність до експлуатації житлових будинків площею понад 12 тис кв м у Шевченківському районі Києва

Реалізуючи конституційну функцію представництва держави в суді та займаючи принципову позицію, Генеральна прокуратура України проводить роботу щодо недопущення узаконення будівництва з порушенням встановленого чинним законодавством порядку.

Встановлено, що всупереч нормам чинного законодавства, забудовники намагалися у судовому порядку зобов’язати Державну архітектурно-будівельну інспекцію України зареєструвати декларації про готовність до експлуатації трьох житлових багатоповерхових будинків загальною площею понад 12 тис кв м, які знаходяться у Шевченківському районі м. Києва.

При цьому у порушення вимог Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» будівництво багатоповерхових будинків здійснювалось на земельних ділянках, які за функціональним призначенням належать до садибної забудови, та кількість побудованих поверхів не відповідає дозвільним документам, які були отримані забудовниками до початку будівництва.

Враховуючи порушення при проведенні будівництва, Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві відмовлено у реєстрації декларацій про готовність житлових багатоповерхових будинків до експлуатації. Однак, за допомогою фізичної особи у судовому порядку забудовникам вдалося зобов’язати орган архітектурно-будівельного контролю зареєструвати ці декларації.

За активної участі Генеральної прокуратури України Вищий адміністративний суд України скасував рішення судів першої та апеляційної інстанцій, винесені на користь недобросовісного забудовника, та направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *