Прокуратурою Київської області спільно з іншими правоохоронними органами викрито схему ухилення від сплати податків під час митного оформлення 65 залізничних вагонів на суму понад 5 млн грн

У середу, 13 вересня, за процесуального керівництва прокуратури Київської області спільно зі співробітниками Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області та Головного управління внутрішньої безпеки Державної фіскальної служби України у рамках розслідування кримінальних правопорушень, розпочатих за ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) КК України, викрито схему ухилення від сплати податків під час митного оформлення 65 залізничних вагонів на суму понад 5 млн грн.

Установлено, що між іноземною компанією та українським товариством укладено контракт на придбання 65 залізничних вагонів, де грузовідпраником є один із вагонобудівних заводів Республіки Білорусь.

Так, вантажоотримувачем товару подано документи до Чернігівської митниці ДФС для оформлення залізничних вагонів в режимі транзит на загальну суму понад 2 млн доларів США.

Однак, згідно з документами наданими брокерами брокерської компанії до Полтавської митниці ДФС під час оформлення вказаних залізничних вагонів їхня вартість становила понад 1 млн доларів США.

Проте, інспектори митниці не врахували інформацію, яка містилась в транзитних деклараціях, у яких вартість товару більша на суму понад 1 млн доларів США. У зв’язку з чим, державі завдано збитків на загальну суму понад 5 млн грн.

У ході досудового розслідування проведено 10 санкціонованих обшуків у Києві, Чергнігові, Кременчуці та Полтаві та вилучено документацію щодо купівлі-продажу, транспортування вказаних залізничних вагонів, а також інші документи, на підставі яких здійснювалось розмитнення товару.

Досудове розслідування кримінального провадження триває.


За матеріалами прес-служби прокуратури Київської області

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *