Залучення міжнародних партнерів допоможе реалізувати реформу інтернатних закладів на найвищому рівні – Микола Кулеба




Сьогодні Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба спільно з народним депутатом України Ганною Гопко презентували для представників посольств та міжнародних організацій Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017 – 2026 роки. Презентація відбулася у Комітеті закордонних справ Верховної Ради за підтримки Національного офісу реформи деінституцалізації і пройшла під гаслом «Краще майбутнє для дітей України».

«Дуже важливо, щоб наші міжнародні партнери чітко розуміли про те, які зміни відбуваються в Україні. Реформа закладів інституційного догляду і виховання дітей має на меті забезпечити дітей і сім’ї необхідними послугами, щоб діти зростали в любові, повазі і, найголовніше – в сім’ї, а не інтернатному закладі. Міжнародним партнерам потрібно усвідомлювали, що це є одна з пріоритетних реформ, яку підтримують Президент і Уряд», – наголосив Микола Кулеба.

«Держава витрачає 7 млрд грн у рік на 106 тисяч дітей, ізольованих у дитячих будинках, яких маємо 751. Проте 85% коштів насправді йде на утримання застарілих будівель, на зарплати персоналу та інші видатки, тоді як на дітей залишається лише 15%. Ця система за своєю суттю є нічим іншим, як в’язницею, ідеологічно радянською, наскрізь корумпованою, з щоденним приниженням гідності, а часто – насильством над дітьми. За статистикою, 23% з них після того, як залишали в дорослому віці інтернат, не змогли соціалізуватися, 90% – не спроможні на самостійне життя, 50% – обирають злочинний шлях і соціальне дно», – зазначила Ганна Гопко.

Наприкінці зустрічі представники дипломатичних представництв погодились всіляко підтримувати реформу інституційних закладів, а Уповноважений висловив сподівання, що наступні зустрічі з міжнародними партнерами, які відбудуться вже найближчим часом, пройдуть не менш конструктивно, допоможуть поглибити співпрацю і якісно реалізувати реформу закладів інституційного догляду та виховання дітей.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *