Глава держави: «Блакитні шоломи» – не панацея, а інструмент принесення миру в Україну




«Блакитні шоломи» не є панацеєю. Це один з інструментів принесення миру в мою країну, що є елементом безпекового пакету», – зазначив Петро Порошенко під час 14-ої Щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES): «Чи це новий світ? І що він означає для України?», говорячи про своє бачення можливої участі миротворців ООН у забезпечення миру на Донбасі

При цьому він зазначив, що попри присутність спостерігачів ОБСЄ, Україна продовжує втрачати своїх військових та мирне населення. «Я і моя 45-мільйонна нація не можемо сидіти та чекати поки Путін захоче вивести війська з Донбасу. Має бути добре скоординований механізм, що включає санкції, міжнародний суд, міжнародний тиск, «блакитні шоломи» та багато інших інструментів, що збільшуватимуть ціну за окупацію», – підкреслив Президент.

«Я розглядаю «блакитні шоломи» як форму гарантування, а не панацею. І путінська пропозиція щодо розташування «блакитних шоломів» лише на лінії зіткнення є абсолютно недопустимою. Головна ціль – вони мають бути розташовані по всій окупованій території», – сказав Петро Порошенко. Президент уточнив при цьому, що  миротворці мають бути присутніми усюди, включно з територіями, де Росія зберігає зброю та на неконтрольованій ділянці україно-російського кордону.

«Я запевняю, що це б дуже швидко зупинило потік російських військ, зброї та амуніції. Потенціал агресії був би зупинений», – підкреслив Президент.

Глава держави також зазначив, що залучення миротворців ООН важливо ще й з огляду на неупереджений і незалежний характер їх присутності на тимчасово окупованій території України. «Це буде ще одним незалежним джерелом інформації про те, наскільки Росія залучена до конфлікту. Можливо, це буде доказами на майбутньому судовому процесі, що також є корисним механізмом», – сказав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що Україна не може ігнорувати жодну можливість для зупинення війни, принесення миру та деокупації Донбасу.

«Не всі інструменти є дуже ефективними, але ми маємо використовувати всі інструменти, що маємо, для того, щоб врятувати навіть одне життя української дитини, яку можуть вбити в наступні 24 години»,- підсумував він.

 «Будь-яка форма присутності ООН під мандатом РБ є дуже важливою для нас», – відповів Президент на питання щодо зміни позиції Росії щодо «блакитних шоломів» на Донбасі.

«Єдиним існуючим безпековим механізмом в світі, створеним після Другої Світової війни, є Рада Безпеки та миротворча місія», – зазначив Петро Порошенко.

«У нас більше нема ніяких ефективних механізмів. Але я був би радий почати цю дискусію наступного тижня в Нью-Йорку», – сказав Глава держави.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *