«Кримський Голлівуд» Пореченкова: провал проекту «стратегічного значення»

Проект «Кримський Голлівуд» російського актора Михайла Пореченкова, розшукуваного в Україні за підозрою в терористичній діяльності, може завершитися, так і не розпочавшись. Інвестиційна угода між російським урядом Криму та фірмою Пореченкова «Крим кіно», яка планувала створити в Сімферополі власну кіностудію, розірвана. У чому причина та яка подальша доля проекту, з’ясовували Крим.Реалії.

Знімати фільми на півострові Михайло Пореченков почав у 2015 році й обіцяв організувати в Криму російський аналог «Голлівуду».

«Крим ‒ чудове місце, яке може стати російським Голлівудом. Тут може зніматися величезна кількість проектів. Тут двох кіностудій, якщо оживе ще Ялтинська, мало. Студії можуть бути ще в Феодосії, в Керчі, та де завгодно. І місця все одно не вистачатиме, тому що сюди вже хочуть їхати й знімати, а умов, павільйонів немає. Чим більше студій буде, тим краще», ‒ говорив актор.

Коли він повідомив про намір створити на півострові свою кіностудію, російська влада Криму пообіцяла йому всіляку підтримку. Але через кілька місяців з’ясувалося, що реалізувати його інвестпроект не вдалося ‒ сьогодні всі зобов’язання за ним анульовані.

Проект «стратегічного значення»

У квітні 2016 року підконтрольна Росії влада Криму уклала інвестугоду з кримською фірмою Пореченкова «Крим кіно». В рамках проекту під майбутню кіностудію «Крим кіно» були віддані в оренду на 25 років приміщення колишнього заводу залізобетонних виробів у Сімферополі загальною площею 2,4 тисячі кв. метрів.

«Ухвалили рішення сприяти Пореченкову в цьому проекті, тому що він справжній патріот. У Криму люблять його та його фільми, що розповідають про те, як потрібно любити й захищати Батьківщину. Нам важливо відчувати підтримку Росії й таких особистостей, акторів з великої літери, як він», ‒ сказав тоді ще голова підконтрольної Росії адміністрації Сімферополя Геннадій Бахарев.


Режисер Віталій Павлов, актор Михайло Пореченков і екс-глава російської адміністрації Сімферополя Геннадій Бахарев обговорюють перспективи розвитку кіноіндустрії в Сімферополі, вересень 2015 року

​Створенням кіностудії Михайло Пореченков зайнявся разом з російським режисером театру і кіно Віталієм Павловим, кримським підприємцем Олегом Гармашем, а також депутатами підконтрольного Росії кримського парламенту, «єдиноросами» Сергієм Бородкіним та Ігорем Аржанцевим. Всі вони є власниками ТОВ «Крим кіно». Інвестори планували знімати на сімферопольській кіностудії власні фільми, а також здавати комплекс в оренду для інших знімальних груп.

За інформацією Міністерства економічного розвитку підконтрольного Росії уряду Криму, фірма «Крим кіно» мала намір вкласти в свій проект 59,5 мільйонів рублів і створити 113 робочих місць.

Проект будівництва кіностудії в Сімферополі зазначений у «законі» Криму про стратегію соціально-економічного розвитку до 2030 року серед «пріоритетних і перспективних основних проектів, які мають стратегічне значення для соціально-економічного розвитку Криму». Він присутній у графі «Найбільш важливі пріоритетні та перспективні проекти, спрямовані на розвиток людського потенціалу».

Планувалося, що роботи з організації повноцінної кіностудії в Сімферополі завершаться до 2020 року.

«У таких умовах робити кіностудію неможливо»

Але вже через кілька місяців з’ясувалося, що проект «стратегічного значення» більше не дійсний. Наразі інвестугода за проектом Пореченкова та його компаньйонів розірвана, про що свідчить відповідна позначка в реєстрі інвестпроектів Криму.


Андрій Мельников

​Міністр економічного розвитку підконтрольного Росії уряду Криму Андрій Мельников сказав РБК, що контракт був розірваний з ініціативи інвестора. «Мабуть, (інвестори ‒ КР) хотіли приземлитися на більш-менш підготовлену інфраструктуру», ‒ цитує його видання.

Один з власників кіностудії Віталій Павлов підтвердив Крим.Реалії, що фірма «Крим кіно» змушена була піти на розрив інвестугоди, оскільки виявилося, що розмістити кіностудію на площах, наданих їй в оренду, неможливо.

«Спочатку, коли ми дивилися ці приміщення, нам сказали, що там один власник. Ми з ним зустрічалися й на словах домовилися питання вирішити. Але коли ми хотіли починати будівництво павільйонів, виявилося, що є ще один власник. І коли ми почали дивитися документи в реєстрі, з’ясувалося, що там накуплено багато майданчиків у шаховому порядку. Якась дивна історія. І власники ‒ люди, які при Україні купили ці приміщення ‒ не схотіли йти на жодні поступки. В таких умовах робити там кіностудію неможливо», ‒ розповів він.

Імена власників цих площ Павлов назвати не зміг. Але запевнив, що плани зі створення кіностудії в Криму не скасовані й будуть реалізовані в разі появи іншого відповідного майданчика.

Між «Мосфільмом» і «Голлівудом»

Зараз фірма «Крим кіно» шукає інші кримські майданчики для створення кіностудії. Продюсер «Крим кіно» Іван Худяков каже, що альтернативна земельна ділянка має розташовуватися поруч з готелем і аеропортом «Сімферополь».

«Ми хочемо взяти інше місце, щоб там була транспортна доступність. Нам потрібно, щоб був готель поруч і від аеропорту «Сімферополь» було ближче їхати. Чим більше землі нам виділять, тим краще. Ви ж знаєте, скільки «Мосфільм» займає. Ми не претендуємо на такі масштаби, звичайно, але хотілося б павільйон мати, майданчик на повітрі тощо», ‒ говорить він.

Власники «Крим кіно» стверджують, що зйомки фільмів на півострові продовжаться, незважаючи на відсутність своєї кіностудії.

Наразі Пореченков встиг зняти на півострові два фільми: «Диво в Криму» та «Першокласники в Криму». Головні ролі в них актор грає сам. Покази обох картин він присвятив річницям російської анексії півострова. Цього року актор анонсував зйомки третього фільму з робочою назвою «Крим. Рай. Спокуса Єви».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *