На Житомирщині розпочато пілотний проект у рамках проведення реформи деінституалізації




У Житомирській області спільно з міжнародною неурядовою організацією Lumos, розпочато пілотний проект у рамках проведення реформи закладів інституційного догляду та виховання дітей. Допомагатиме в реалізації цього проекту Національний офіс з реформи деінституціалізації при Уповноваженому Президента України з прав дитини, створений за підтримки канадського проекту «EDGE».

«Ми не воюємо з інтернатами. Основна мета реформи інтернатних закладів – вчасно виявити проблему і допомогти сім’ї з дитиною, надати відповідні послуги, щоб дитина не потрапила до інтернатного закладу, а жила в сім’ї, безпеці та благополуччі. Розвиток послуг підтримки сімей з дітьми на рівні громад є запорукою успіху цієї реформи» – наголосив Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба.

Координатором цієї реформи в Україні визначено Міністерство соціальної політики. Під час виступу на відкритті семінару «Впровадження Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017 – 2026 роки в Житомирській області», Міністр соціальної політики Андрій Рева зазначив: «Ми повинні розуміти, який би не був золотий інтернат, з найкращим колективом – ніщо дитині сім’ю не замінить. Тому ми повинні всі наші зусилля спрямувати на те, щоб кожна дитина мала свою сім’ю».

Перші кроки впровадження пілоту – підписання меморандуму про співпрацю між Уповноваженим Президента України з прав дитини, Фундацією Lumos, заснованою письменницею Джоан K. Роулінг для сприяння припиненню інституціалізації дітей по всьому світу та Житомирською обласною державною адміністрацією. Крім того, проведення триденного семінару «Впровадження Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017 – 2026 роки в Житомирській області», під час якого фахівці ознайомлять представників місцевих органів влади з концепцією реформи інституційного догляду та механізмами її впровадження.

У заході взяли участь Міністр соціальної політики Андрій Рева, заступники міністра Олександра Чуркіна та Ольга Крентовська, керівники та працівники обласної державної адміністрації, обласної ради, депутати обласної ради, голови районних державних адміністрацій, голови об’єднаних територіальних громад, представники міжнародних та вітчизняних громадських організацій, директори інтернатних закладів області.

За даними Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, в Україні в інтернатах зараз перебуває 1,5% усіх дітей країни.

9 серпня 2017 року Кабінет Міністрів затвердив Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки і План реалізації її першого етапу. Відповідно до цієї стратегії, вже у 2026 році дітей в інституціях має бути менше 0,5%. А ті діти, які з різних причин все ж залишаться в інституціях, а не в сім'ях, житимуть у невеликих установах в умовах, максимально наближених до сімейних: до 15 осіб в одному закладі.

У кожній громаді з'являться доступні і якісні послуги для сімей з дітьми. Національна стратегія також передбачає створення ринку таких послуг, не менше 50% з яких будуть надавати професійні громадські організації.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *