Неконтрольоване свято: російська влада Криму проти Геловіна

У Криму з року в рік продовжують боротися зі святкуванням Геловіна.

Підконтрольний Кремлю голова Криму Сергій Аксьонов уже кілька років поспіль напередодні Дня всіх святих настійно рекомендує жителям півострова не вбиратися в жахливі костюми й не вирізати візерунки на гарбузах. 2017 року на своїй сторінці в Facebook він написав, що «це антисвято суперечить традиційним цінностям народів Криму й Росії, отруює духовну, культурну й моральну атмосферу нашого півострова». Представники Сімферопольської та Кримської єпархії РПЦ повідомили, що Геловін ‒ нібито офіційне свято Американської церкви Сатани. При цьому офіційної заборони на нього в Криму немає.

Український психолог Лариса Волошина відзначає, що всім тоталітарним режимам не подобаються неконтрольовані карнавальні свята.

«Страхіття», тобто формування страхів для боротьби з ними, ‒ це властивість дитячої психіки. Саме це прагнення лежить в основі свята Хелловін: людина вчиться тому, що зло можна перемогти, вбравшись у нього. Радянська влада вже колись забороняла відзначати Різдво, Великдень, влаштовувати карнавали через неналежні випадки. Будь-якому тоталітарному режиму не потрібно, щоб людина раптом перестала боятися зла й, отже, самого цього режиму. Російська влада Криму в точності повторює цей алгоритм, намагаючись нав’язати своє бачення «правильного життя».


Лариса Волошина

Лариса Волошина робить висновок, що з психологічної точки зору Сергій Аксьонов грубо порушує особисті кордони людей.

Сергій Аксьонов грубо порушує особисті кордони, нав’язуючи людям свою думку про Геловін
Лариса Волошина

‒ Кримське суспільство живе в страху, дорогами постійно пересуваються колони військової техніки, люди відчувають себе в якійсь небезпечній зоні. І тут їм ще кажуть, що Геловін ‒ це «американська бісовщина», а Наталя Поклонська з іконою Миколи Другого ‒ це нормально. Багато хто підсвідомо перелаштовується й поводиться так, як того хоче влада. Саме тому в цивілізованих країнах державі не дозволяють влазити в приватне життя громадян, а свята як раз і є її частина. Сергій Аксьонов грубо порушує особисті кордони, нав’язуючи людям свою думку про Геловін. Після цього легко очікувати, що до вашого будинку серед ночі можуть прийти з обшуком.

Я бачу тут спробу відвернути населення від постійного зростання цін, інфляції й відсутності іноземних інвестицій, від транспортних та інших проблем
Микола Давидюк

Український політолог Микола Давидюк вважає, що російська влада Криму просто створює інформаційний шум своїми заборонами.

‒ Аудиторія свята Геловін мінімальна, однак Сергій Аксьонов робить усе, щоб його заявами з цього приводу рясніли всі заголовки ЗМІ. Я бачу тут спробу відвернути населення від постійного зростання цін, інфляції й відсутності іноземних інвестицій, від транспортних та інших проблем. Але яким би талановитим медіаманіпулятором він не був, від загальної депресивності в анексованому Криму увагу відвернути вже не можна.


Микола Давидюк

Російський політолог і публіцист Федір Крашенинников вказує на те, що Сергій Аксьонов і його команда працюють «за застарілими методичками».

Кримські керівники в цьому сенсі рівняються на Чечню, вони хочуть піднести півострів як регіон із найбільш радикальними охоронними поглядами
Федір Крашенинников

‒ У Росії Геловін ‒ швидше клубне молодіжне свято, і кілька років тому відчайдушна боротьба з ним, що називається, вийшла з моди. Очевидно, що йдеться про прагнення потрапити в новини за прикладом Наталі Поклонської, коли офіційно заборони запроваджувати ніхто не збирається, але можна дуже голосно про них оголосити. Кримські керівники в цьому сенсі рівняються на Чечню, вони хочуть піднести півострів як регіон із найбільш радикальними охоронними поглядами. Щоправда, це в них зовсім не виходить. Боротися з вечірками безглуздо: навіть радянська влада не змогла перемогти святкування Різдва. Кільком поколінням молодих людей не цікаво, що там про них думають ці противники Геловіна.

(Над текстовою версією матеріалу працював Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *