Щодо ходу та результатів розслідування окремих проваджень про неправомірні дії правоохоронців стосовно учасників мирних протестних акцій під час Революції Гідності в місті Черкаси

Департаментом спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України продовжується системна та цілеспрямована робота з розслідування та розкриття злочинів, вчинених під час акцій протесту у 2013-2014 роках, шляхом всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин для забезпечення встановлення об’єктивної істини та притягнення винних до відповідальності.

Зокрема, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами протидії протестним акціям шляхом протиправного переслідування учасників мітингів та зборів у м. Черкасах в січні 2014 року працівниками правоохоронних органів та суду.

01.11.2017 прокурором у кримінальному провадженні скеровано обвинувальний акт до суду для розгляду по суті за обвинуваченням колишнього прокурора одного з районів Черкаської області, якому інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ст. 340 (незаконне перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, здійснене за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст. 343 (втручання службовою особою з використанням свого службового становища в діяльність працівників правоохоронних органів), ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 372 (притягнення завідомо невинних осіб до кримінальної відповідальності на виконання явно злочинного наказу, поєднане зі штучним створенням доказів обвинувачення та іншою фальсифікацією), ч. 2 ст. 376 (втручання службовою особою з використанням свого службового становища в діяльність судових органів), ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 371 (організація на виконання явно злочинного наказу в інших особистих інтересах завідомо незаконного тримання осіб під вартою) КК України. Внаслідок зазначених протиправних дій постраждали 7 осіб, котрі були незаконно затримані, притягнуті до кримінальної відповідальності та арештовані судом.

Досудове розслідування в частині надання правової оцінки за іншими епізодами триває.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *