Нові «диверсанти» для Криму: на півострові чекають посилення репресій

У російській ФСБ у Криму впевнені, що під Алуштою 31 жовтня була вчинена диверсія. Відомство порушило три кримінальні справи за фактами пошкодження двох газогонів і ЛЕП. При цьому, за словами місцевих фахівців, експертна комісія поки не розпочала огляд пошкоджень у системі.

У тому, що йдеться про диверсію, не сумнівається російський голова Криму Сергій Аксьонов, а винних він уже знайшов серед приїжджих із материкової частини України. В результаті аварій виникли перебої з газопостачанням на Південному березі півострова, але, за словами російського директора «Кримгазмереж» Сергія Тарасова, відновлювальні роботи йдуть повним ходом. Тим часом силовики проводять рейди «для затримання диверсантів», допитують кримських татар.

Російський політбіженець, доктор політичних наук, голова правління експертної групи «СОВА» Михайло Савва переконаний, що кримські силовики після аварії під Алуштою постараються посилити репресії.

Російська влада використовуватиме будь-яку надзвичайну ситуацію для закручування гайок
Михайло Савва

‒ Російська влада використовуватиме будь-яку надзвичайну ситуацію для закручування гайок. У країні немає правосуддя, а є лише його імітація, тому в силовиків розв’язані руки. Вони можуть передавати до судів абсолютно безглуздо сфальсифіковані справи, й судді будуть виносити обвинувальні вироки. Цивільні права та свободи в Росії, як правило, починали згортати після терактів на кшталт Беслана 2004 року. Випадок під Алуштою буде використаний для чергових посадок і відпрацювання нових механізмів фальсифікації кримінальних справ. Іноді спецслужби самі організовують теракт, щоб досягти цих цілей. Не знаю, що саме сталося в Криму, але в Підмосков’ї нещодавно теж був вибух газу, але його не вважали терактом.


Михайло Савва

Генерал армії, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що ФСБ важливіше створити інформаційний потік, а не провести експертизи.

‒ Російським силовикам важливо створювати все нові загрози, які нібито походять від українців, враховуючи, що попередні справи про так званих диверсантів нічим не закінчуються. До того ж, тепер ФСБ отримала привід знову обшукувати будинки кримських татар, викликати на бесіди активістів і всіляко залякувати незгодних. Я не виключаю й того що в Криму насправді можуть діяти місцеві сили, враховуючи кількість незадоволених тим, що там відбувається. В такому випадку ФСБ, звичайно, постарається повернути все так, що це боротьба не проти режиму, а проти простих кримчан. Для російських силовиків важливіше не експертизи й встановлення фактів, а створення потрібного інформаційного потоку.


Микола Маломуж

Український політолог Олег Саакян робить висновок, що російська влада Криму знову намагатиметься ввести в дію мобілізаційний сценарій.

Росія знову й знову нагадує кримчанам, що нібито вберегла їх від війни
Олег Саакян

‒ Росія знову й знову нагадує кримчанам, що нібито вберегла їх від війни. Так що інформація про аварії в Алушті буде пропущена саме через цю викривлену призму: Україна нібито намагається принести нестабільність на півострів, а доблесні чекісти в черговий раз урятували людей. Так чи інакше, російська влада Криму не упустить випадок знову ввести в дію сценарій мобілізації, зокрема для придушення внутрішньої природної протестної активності.


Олег Саакян

​(Над текстовою версією матеріалу працював Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *