Перша краєзнавча конференція «Північна Донеччина: з минулого до сьогодення» відбулась на Донеччині

28 жовтня на Донеччині у Краматорську відбулася Перша краєзнавча конференція «Північна Донеччина: з минулого до сьогодення», присвячена 105-ї річчю від дня народження Заслуженого краєзнавця Донецької області Миколи Янка та презентація збірника наукових праць «Перші Янківські краєзнавчі читання».

У заході взяли участь відомі краєзнавці Донеччини з Бахмуту, Дружківки, Ізюму, Києва, Костянтинівки, Краматорська, Слов’янська, бізнесмени і політики, освітяни, працівники культури, представники Донецької облдержадміністрації та Краматорської міської ради.

Привітати учасників конференції завітав також і заступник голови облдержадміністрації Ігор Стокоз.

Звертаючись до присутніх, він зазначив, що саме від краєзнавців залежить правдиве висвітлення подій, які відбувалися і відбуваються сьогодні на українській Донеччині. “Тільки завдяки плідній співпраці науковців та місцевої влади можна досягти певних успіхів, адже вивчення історії рідного краю є справою загальною і вкрай важливою як для сучасників, так і наступних поколінь”, – наголосив заступник очільника області Ігор Стокоз.

Голова Краматорської міської громадської організації «Клуб «Краєзнавець» Володимир Коцаренко відкрив конференцію вітальним словом та подякував усім, хто долучилився до організації проведення конференції та видання краєзнавчої збірки. Також він передав учасникам конференції  вітання від голови правління Національної спілки краєзнавців України Олександра Реєнта.

Учасників заходу привітали також ректор Донбаської державної машинобудівної академії Віктор Ковальов, директор ТОВ «Завод автогенного обладнання ДОНМЕТ» Володимир Сергієнко,  директор благодійного фонду «Карітас Краматорськ» отець Василь Іванюк,  представник Об’єднаного центру цивільно-військового співробітництва Штабу АТО, підполковник Дмитро Карлов.

На конференції розглянули багато питань присвячених історії Північної Донеччини: діяльність підприємств, навчальних закладів, окремих дослідників у галузі історії Донецького краю. У центрі уваги були проблеми Української революції в Донецькому краю в 1917-1918 роках, адміністративно-територіального устрою Північної Донеччини у складі Запорозької Січі, соціально-економічного розвитку та розвитку науки, освіти, культури й мистецтва регіону в ХІХ-ХХ ст.; питання природознавства, духовності, повсякденного життя донеччан.

Приємним подарунком для всіх учасників та гостей заходуу стала  презентація наукового збірника «Перші Янківські краєзнавчі читання» обсягом в 400 сторінок, який було видано за матеріалами конференції та за благодійного сприяння директора ТОВ «Завод автогенного обладнання ДОНМЕТ» Володимира Сергієнка.  Збірник наукових праць цікаві статті, що які  розкривають різноманітні  аспекти історії та краєвзнавства Донеччини. За рішенням правління Клубу «Краєзнавець» значну кількість накладу збірника  безкоштовно передадуть до загально-освітніх шкіл та бібліотек м. Краматорська та до центральних бібліотек Донецької облатсі та інших міст України.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *