День Української писемності та мови

09 листопада наша країна традиційно святкує День української писемності та мови. Це свято було започатковано Указом президента України від 6 листопада 1997 року  № 1241/97  «Про День української писемності та мови».

Саме цей день обрано на вшанування ченця Києво-Печерського монастиря, Нестора Літописця, якого вважають прабатьком української писемності та автором першої фундаментальної історичної праці на українських землях – Повісті минулих літ. Цей твір складений на основі сучасних автору подій і архівних літописів, народних переказів і оповідань, та висвітлює історію східних слов’ян та князівської влади, утвердження християнства на Русі, містить оповіді про виникнення слов’янської писемності, відбиває настрої різних суспільних верств населення Києво-Руської держави.

Щодо початку писемності в українських землях тривають наукові дискусії. Археологічні знахідки засвідчують наявність писемних знаків на зброї, глиняному посуді, інших предметах побутового вжитку, ще за часів  Трипільської доби. Давньою українською мовою написані Києво-Руські літописи, козацькі державні документи й хроніки, створена самобутня художня писемність епох – від Івана Вишенського до Григорія Сковороди. Українці мають свою могутню класичну літературу, визнаних світом геніїв: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Івана Котляревського та тих хто і зараз гідно продовжує справу розвитку та популяризації української прози та поезії: Ліну Костенко, Левка Лук’яненко, Сергія Жадана, Юрія Андруховича, Оксану Забужко та багато багато інших.

В Україні українська мова має статус державної. Також вона є рідною мовою українців, які проживають за межами України: в  Австралії, Білорусі, Казахстані, Канаді, Польщі, Росії, Румунії, Словаччині, США, та інших країнах. Українською мовою розмовляють майже 45 мільйонів людей на планеті, що робить її однією з найпоширеніших мов сучасного світу.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *