«Удар по «Кримській солідарності»

У Бахчисараї, Старому Криму, в селищах Зарічне та Кіровське російські силовики провели обшуки у громадських активістів. Шістьох осіб після обшуків відвезли в поліцію.

Про це пише громадський рух «Кримська солідарність», а також адвокати Едем Семедляєв та Еміль Курбедінов.

У Бахчисараї прийшли з обшуком до будинку громадського активіста Сейтумера Сейтумерова. Він працює адміністратором у кафе Салачыкъ, що належить затриманому 11 жовтня Асанову Марлену (Сулейману). Едем Семедляєв повідомив, що його не пропустили на обшук у Бахчисараї.

Коментуючи обшук у будинку Сейтумерова, один з активістів «Кримської солідарності» називає це «послідовним і цілеспрямованим тиском на активістів «Кримської солідарності» з метою змусити мовчати про те, що відбувається в Криму».

Після обшуку Сейтумерова відвезли до відділення поліції.

Едем Семедляєв повідомив, що стосовно Сейтумера Сейтумерова складають адміністративний протокол за ч.1 ст. 20.3 КоАП Росії.

«Санкція ч.1 ст. 20.3 КоАП РФ: тягне за собою стягнення адміністративного штрафу з громадян у розмірі від однієї тисячі до двох тисяч рублів з конфіскацією предмета адміністративного правопорушення або адміністративний арешт на період до п’ятнадцяти діб з конфіскацією предмета адміністративного правопорушення», ‒ пояснює адвокат.

У Старому Криму провели обшук у будинку активіста Алімдара (за паспортом ‒ Руслана) Белялова. За його словами, під час обшуку силовики поводилися «вкрай м’яко», але зламали двері. Белялов розповів, що в постанові про обшук, з якою прийшли силовики, було написано про «заклики до екстремізму». Він повідомив, що не підписував жодних документів з приводу обшуку ‒ тільки протокол про вилучення його мобільного телефона, який силовики забрали з собою.

Після обшуку п’ятьох людей, працевлаштованих у закладах громадського харчування Белялова, забрали до райвідділу.

Ще один обшук зафіксований у селищі Зарічне Сімферопольського району, в будинку Ельдара Кантимірова.

У селищі Кіровське відбувся обшук у будинку голови регіонального Меджлісу Кіровського району Екрема Абдульватова. Він повідомив, що силовики прийшли з обшуком на підставі постанови.

«Черговий «удар» спецслужб Росії по «Кримській солідарності»!» ‒ написав адвокат Еміль Курбедінов у Facebook.

Крим.Реалії з’ясовують деталі події.

Російські силовики поки публічно не коментували обшуки.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього й кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, внісши до списку 15 об’єднань, названих «терористичними».

Після анексії Росією Криму на півострові ФСБ проводить регулярні затримання, обшуки і допити незалежних журналістів, кримськотатарських активістів, опозиційних і проукраїнських громадських діячів та представників релігійних меншин. Правозахисники називають ці дії російських силовиків політично мотивованими.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *