Молочні ріки: що п’ють кримчани?

У магазинах Криму представлені десятки торгових марок молока. Після анексії півострова продукт в основному везуть із сусідньої Росії, але кримчани шукають місцевих виробників.

«Мені більше подобається Джанкойський молокозавод. Материкове теж гарне, але не все», ‒ ділиться інформацією жінка-покупець.

«Наша кримська продукція завжди була дуже смачна й корисна», ‒ згадує жителька півострова.

Але кримської продукції на всіх не вистачає. За рік жителі й гості півострова споживають понад 800 тисяч тонн молока. Але в самому Криму виробляється лише третина необхідного обсягу. До того ж, за час анексії півострова власне виробництво суттєво зменшилося.


Корів у Криму стає все менше, а більшу частину молока виробляють приватні господарі. Вони називають свою працю пекельною й кажуть, що прибутків «на хліб та сіль вистачає».

«Сіно (для годування тварин ‒ КР) не заготуєш, тюками брати ‒ це вигоди взагалі немає. Ось, думаєш, багато давала корова ця? Два бутлі доїлася. Треба годувати й годувати. Молоко на язиці, кажуть, у корови», ‒ розповів Крим.Реалії місцевий фермер Сейдалі.


Кримська корова

Він продає приватним клієнтам літр молока за 50 рублів (близько 80 центів). А в магазині російське можна купити й за 64 центи, втім, як і за 1,5 долара. Виробник на етикетці запевняє покупця: «продукт ‒ справжній та якісний». Ось тільки чи правда це?

Тест на якість молока

Журналісти телепроекту «Крим.Реалії» пішли на експеримент. У Криму купили молоко російського та місцевого виробництва, обидва зразки ‒ пастеризовані. У такому продукті мають зберегтися корисні молочнокислі бактерії, і значить ‒ молоко має скиснути. Зразки залишаємо в теплі на чотири доби. Після закінчення терміну російське молоко не згорнулося, а кримське скисло.


Експеримент з кримським і російським молоком


Сергій Петрищенко

«Можна зробити висновок, що або були використані антибіотики для підвищення терміну зберігання, або інші інгібуючі речовини», ‒ прокоментував збереження російського молока науковий співробітник Інституту продовольчих ресурсів НААН України Сергій Петрищенко.

Ми вирішили перевірити в лабораторії молоко, яке купили в Криму ‒ російського й білоруського виробництва однакової жирності, довготривалого зберігання. Російське молоко приїхало на півострів з Тюменської області, воно ультрапастеризоване ‒ так що має зберегти корисні бактерії. А ось білоруське ‒ стерилізоване, його мали позбавити взагалі всіх бактерій. Для чистоти експерименту торгові марки не афішуємо й передаємо зразки на експертизу в Інститут продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України.

Дослідження показало, що молоко відповідає нормативам, рослинних жирів та антибіотиків немає.

«Не було виявлено антибіотиків та інших інгібуючих речовин. Також жирова фаза цих продуктів відповідала чинній нормативній документації. Масова частка жиру відповідала заявленій на пакунку», ‒ підтвердив науковий співробітник Інституту продовольчих ресурсів НААН України Сергій Петрищенко.


Експертиза молока з Криму

Тест на витривалість споживача

Коли до Криму перестали постачати українську сировину, ринок захопили російські виробники. Ось тільки про якість молока не хвилювалися, так характеризує візит на півострів продукту із сусідньої країни аналітик продовольчого ринку півострова.

«Чомусь так, напевно, склалося в головах у бізнесменів Росії, що в Криму їстимуть все, що завгодно, і тут, напевно, найбільш неплатоспроможне населення. Але кримчани виявилися досить розпещеними, як то кажуть, і звичка купувати та їсти хороші молочні продукти досі домінує», ‒ говорить аналітик продовольчого ринку Криму, який побажав не називати свого імені.

Пізніше ситуація частково виправилася: з’явилися великі представники галузі, але лідера на ринку, як і раніше, немає, а виробників ‒ сотні. Ті, хто запропонував найдешевшу продукцію, виграють тендери й постачають молоко в школи й дитсадки. У результаті в пробах молока, яке п’ють діти, знайшли рослинні жири й консерванти, в сирах ‒ антибіотики тетрациклінової групи.

«Спостерігається досить тривожна ситуація в Криму в цій сфері. За інформацією Держкомітету ветеринарії Республіки Крим, з 50 відібраних у 2017 році проб фальсифікація у вигляді наявності рослинного жиру в продукції була виявлена в 23 пробах», ‒ констатував міністр промислової політики підконтрольного Кремлю уряду Криму Андрій Васюта.


Молочна продукція в кримському супермаркеті

Тест Росією для кримського виробника

Найбільше підробок постачається до Криму з Московської області, Кабардино-Балкарії та Ставропольського краю сусідньої Росії.

«Продукція кримських виробників виготовляється з цільного молока з коротким терміном реалізації ‒ три-сім днів. Продукція, що ввозиться до Криму, виготовлена з відновленого молока, соєвих продуктів та рослинних жирів. У результаті ціни, пропоновані материковими виробниками молочної продукції, на порядок нижчі за кримські», ‒ зазначив міністр сільського господарства підконтрольного Кремлю уряду Криму Андрій Рюмшин.


Молочна продукція на прилавку кримського магазину

До анексії в Криму було чотири великих виробники. Тепер залишилося три. Першим «під ніж» пішов екс-лідер місцевого ринку ‒ підприємство «Криммолоко». Його купив невідомий російський інвестор і закрив, пояснивши це тим, що сировину з Краснодара возити нерентабельно. Підприємство мало два заводи й сім майданчиків, звільнені сотні фахівців.

«При всякій владі не дозволяли закривати… Донецькі були ‒ не дозволяли їм закривати, київські теж. Так, я обурена», ‒ нарікає співробітниця підприємства «Криммолоко» Валентина Карнієнко.

Тепер головний офіс «Криммолоко» займає фірма сім’ї міністра сільського господарства Росії Олександра Ткачова. Ця агроімперія з Краснодарського краю в останні роки активно скуповує сільгосппідприємства. Торгує серед іншого й молоком.

Найбільшим виробником у Криму залишився Джанкойський молокозавод. Минулого року він був лідером за якістю на півострові. Але цього року, за інформацією Россельхознадзору, навіть він попався на фальсифікаті.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *